Finska tjänstehundar deltar i den norsk-ledda övningen Cold Response 2016

För närvarande tränar över 400 finländska soldater vinterkrig i norska Trøndelag som en del av den multinationella övningen Cold Response 2016. Gruppens hårigaste och mest köldtåliga styrka är utan tvivel patrullhundarna Taisto och Pantteri.

Får stridserfarenhet i en krävande miljö

Tjänstehund Taisto är med i övningen i Norge. Bilde: Porin prikaati

 "Hundpatrullen deltar i övningen som alla andra, som en del av den finska stridsgruppen, bara det att vi har hundarna som ett specialverktyg”, förklarar fältväbel Heikki Tyrväinen.

Han är föraren till patrullhunden Taisto (”Kampen”) som även behärskar sprängämnesdetekteringens tricks.

”Under denna veckans övning får vi testa hundens lämplighet för strid under nordiska förhållanden.”



Övningen ger värdefulla erfarenheter i verkliga uppgifter. Den femåriga Taisto har redan fått träna utomlands eftersom han tagit del i Natos Saber Strike 2014 -övning i Lettlands sandöken. Norge är en ny upplevelse för båda hundarna, och för den tvååriga Pantteri (”Panter”) är detta den första utlandsposteringen.

”Genom övningen får vi möjlighet att öka vår egen och hundens medvetenhet om vad en sådan här flerdagars operation kan innebära i praktiken”, hoppas Tyrväinen.

För närvarande har försvarsmakten totalt cirka 150 hundar. Bild: Försvarsmakten

Luktsinnet är användbart i många uppgifter

Militärhundavdelninggen på Björneborgs Brigad leder hela försvarsmaktens hundaktiviteter i Finland. Den är ansvarig för inköp av hundar, nivåkontroller samt utbildning av hundar och deras tränare. För närvarande har försvarsmakten totalt cirka 150 hundar, de flesta vallhundar och retrievrar, men det ingår även några oväntade raser i gruppen – inklusive ett par Parson Russell terrier.

Största delen av hundarna utför militärpolisuppgifter men några få används även i speciella tillämpningar, såsom i pionjärtruppen och vid sökandet efter människor och sprängämnen. Bara de bästa nivåkontrollerade hundarna skickas till internationella övningar eller verkliga uppgifter.

Största delen av uppgifterna har att göra med hundarnas oöverträffliga luktsinne. Till exempel har översergeant Jarno Haaparanta lärt Pantteri identifiera och söka efter narkotika, i tillägg till patrulluppgifter. Internationellt sett är Finlands absolut största styrka, enligt fältväbel Heikki Tyrväinen, den så kallade skyddsutbildning där hunden används som ett verktyg för att skydda människor.

Militärhunden är en medarbetare och en familjemedlem

Både Pantteri och Taisto angriper fienden på uppdrag och biter människor. Det är ändå inte meningen att hundarna skulle uppfostras till några blodtörstiga bestar.

"Försvarsmakten har åtagit sig att hundarna huvudsakligen undervisas genom positiv förstärkning som lek och mat", betonar Tyrväinen.

Försvarsmakten använder ett hemskolesystem, det vill säga att hundarna får leva hos förarna. Detta kräver förstås ett stort engagemang av hundföraren.

"Alla kan föreställa sig vilken typ av engagemang, och viss galenskap, detta kräver", skrattar Tyrväinen.

"Om den normala militären stänger av datorn och går hem, så är jobbet över, medan föraren med hunden är nästan i ständig beredskap. Och om det kommer in ett telefonsamtal så återgår vi omedelbart till tjänsten.”



I bästa fall börjar tjänstehundens karriär som en åtta veckor gammal valp, och tjänstgöringen kan vara i upp till tio år.

Cold Responsen -övningen varar til onsdag 9 mars. Bild: Försvarsmakten / Facebook

Nära nordiskt samarbete i utbildning och träning

Finland har nära internationellt samarbete om militär hundträning. Under det nordiska försvarssamarbetet Nordefco hålls årliga kurser där de olika grannländerna får jämföra och harmonisera praktiken. Finland har en hel del kunskap och god praxis som man försöker att dela med sig av under övningarna.

Att de finska hundarna inte har fått delta i några riktiga militära operationer ser Tyrväinen som ett stort minus. Senast hundarna användes i skarpt läge var under Kosovos fredsbevarande insatser som avslutades 2010. Finland skickade inte hundar till Afghanistan, vilket de andra nordiska länderna gjorde.

"Att öva är alltid viktigt, men det kan aldrig ersätta erfarenhet från verkliga situationer”, tänker Tyrväinen.

”Jag hoppas alltså att hundarna skulle få chansen att visa upp sina färdigheter i en verklig situation.”



Cold Response 2016 samlar ihop 15 000 soldater från 13 olika länder, däribland Finland, Sverige och Danmark. Övningen pågår nu och avslutas den 9. mars. Se bilder från övningen på finska armens Facebook-sidor (Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster)och Twitter @Maavoimat(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster) och #coldresponse2016

 
Text: Sanna Orava /  Forsvarsattachéens kontor