Studerande kan göra ansökan om uppehållstillstånd på webben

Utländska studeranden som blivit antagna till en läroanstalt i Finland kan göra sin ansökan om uppehållstillstånd på webben. I januari 2012 öppnar Migrationsverket en tjänst för elektronisk hantering av utlänningstillstånd där man både kan fylla i ansökningsblanketten och följa med hur behandlingen framskrider.

När man registrerar sig i Migrationsverkets elektroniska kundtjänst (Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster) skapas ett personligt elektroniskt konto som fungerar med användarnamn och lösenord. Som användarnamn använder man sin e-postadress.

Genom den elektroniska kundtjänsten kan man:

  • fylla i elektronisk blankett för ansökan om uppehållstillstånd och skicka den till närmaste finländska beskickning
  • bifoga bilagor till ansökan
  • betala för ansökan via nätbank eller med kreditkort
  • kontrollera och ansökan efter att den skickats in
  • komplettera ansökan på eget initiativ eller på begäran av en myndighet
  • följa med hur behandlingen av ansökan framskrider
  • beställa notifikation per e-post eller sms om det kommit meddelanden till det elektroniska kontot, t.ex. begär om tilläggsutredningar eller beslut. Tillsvidare kan sms dock skickas enbart till finländska telefonabonnemang.
  • få meddelande om beslut

Man måste fortfarande besöka en ambassad eller konsulat

Trots att man fyller i och skickar in sin ansökan elektroniskt måste man personligen besöka närmaste finländska beskickning för att intyga sin identitet, visa upp bilagorna i original och lämna in ett fotografi. Om man inte har möjlighet att betala för ansökan elektroniskt kan man också betala ansökan när man besöker konsulatet eller ambassaden.

Från och med 1 januari 2012 tas fingeravtryck av alla personer över 6 år som söker om uppehållstillstånd. Fingeravtrycken införs i de nya uppehållstillståndskorten och också tas i bruk från och med 2012.

Den elektroniska ansökan förkortar behandlingstiden.

Mera information: Migrationsverkets webbplats www.migri.fi(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster)