Nordiska möjligheter för unga i Norge

Att bo en kortare eller längre tid i ett annat nordiskt land är en chans att ta vara på. Förutom att man lär sig om sig själv, får man också vänner och erfarenheter för livet. På ett utbyte i ett nordiskt land lär man sig också olikheter och likheter mellan länderna i Norden. Kulturellt är Finland och Norge väldigt lika och om man kan grunderna i ett skandinaviskt språk är det inget stort steg att flytta till Norge för att studera eller jobba. Det finns flera program som man kan ta del av för att utvidga sitt nätverk och få nordiska erfarenheter.

Norden är en stor arbetsmarknad för den som behärskar eller kan grunderna i ett skandinaviskt språk. Ett första steg mot den nordiska arbetsmarknaden kan vara att sommarjobba via Nordjobb. Du kan också vara EVS-volontär, praktikant i någon organisation eller göra ett studentutbyte via Nordplus till ett annat universitet i Norden.

Du som är intresserad av att flytta till något av de nordiska länderna hittar information om det mesta som berör att flytta inom Norden på sidan Hallonorden.(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster)

Du som flyttar till Norge och är intresserad av nordiskt samarbete kan bekanta dig med Föreningen Norden i Norge(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster) och ungdomsavdelningen Föreningen Nordens Ungdomsförbund.(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster)

Bild: Nordjobb

Jobba i Norden via Nordjobb eller EVS

Nordjobb(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster) är ett utmärkt sätt att få internationell arbetserfarenhet. Nordjobb är ett nordiskt utbytesprogram som erbjuder dig ett sommarjobb (eller höstjobb). För att kunna söka nordjobb krävs det att du är nordisk medborgare eller EU-medborgare, behärskar ett skandinaviskt språk och är 18-30 år. Nordjobb arrangerar fritidsprogram för sommarjobbarna och hjälper också till med att hitta en bostad nära arbetsplatsen.

Ett annat sätt (för dig som är 17-30 år) att få nordisk arbetserfarenhet är genom att vara EVS-volontär via Europeisk volontärtjänstprogrammet. Flera organisationer i Norden har EVS-volontärer. Som EVS-volontär får du understöd för mat, boende, resestöd och fickpengar. Därtill lär du dig språk, utvidgar ditt kontaktnätverk och får jobba med olika arbetsuppgifter.

Bild: Nordjobb

Första jobbet i egen bransch i Norge, Sverige eller Danmark

Du som nyligen har utexaminerats med eftergymnasial utbildning, till exempel yrkesutbildning eller vidaregående utbildning av olika omfattning, kan kolla in programmet Nordisk jobbstart +. Där kan man få hjälp med att hitta sin första anställning i Norge, Sverige eller Danmark inom olika branscher för nyligen utexaminerade.

Nordisk Jobstart+(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster)är ett EU-finansierat ungdomsarbetslöshetsprojekt för nordiska ungdomar mellan 20-30 år. Programmet riktar sig till nyligen utexaminerade unga som vill utveckla sin kompetens genom ett unikt utlandsäventyr. På Nordisk Jobstart+ databas finns arbetsannonser för diverse arbetsuppgifter, där arbetsplatser erbjuds till allt från ekonomer till sjukskötare. I programmet erbjuds även en kostnadsfri kompetensgivande två veckor lång kurs i Malmö eller Köpenhamn, som förbereder de unga inför arbetsmarknaden i Norden. Projektsekretariatet hjälper dessutom ungdomarna med flytten till ett nytt land, vilket inkluderar bostadserbjudande, fritids- och kulturpaket, samt eventuella byte av bank och försäkringar.

Bild: Nordjobb

Studera i Norden

Det finns flera program för att stöda studier i ett annat nordiskt land. Här(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster) hittar du mera information om nordiska studiemöjligheter.

Flera finländska universitet är med iNordplus(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster) -programmet. Via Nordplus kan du göra utbytes studier i ett annat universitet i Norden. Andra program som Ministerrådet erbjuder är Nordplus Junior, Nordplus Högre utbildning, Nordplus Vuxen, Nordplus Horisontal och Nordplus Nordens språk.

Nordkurs(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster) är kortare (ca 3-4 veckor långa) studieperioder på sommaren i ett annat nordiskt land. För Nordkurs får du uppleva exkursioner, ett annat land, dess kultur samt får studiepoäng för kursen.Här(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster) hittar du mera information.

Nordic master(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster) är ett program för högre högskoleexamen som bygger på att man studerar minst 30 studiepoäng i minst tre universitet i minst tre olika nordiska länder och/eller de självstyrande områdena (Färöarna, Grönland och Åland). Nordic Master -programmets ansökningsrunda 2018 har öppnats och sista inlämningsdag för ansökningar är den 31.10.2018.

Bild: Nordjobb

Andra tips på nordisk verksamhet

Du som är intresserad av nordiskt samarbete kan bekanta dig med olika organisationer som främjar nordiskt samarbete t.ex. här.(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster)  Föreningen Norden(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster) ochFöreningen Nordens ungdomsförbund (FNUF)(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster) har sina huvudkontor i Köpenhamn, och har lokalavdelningar i de olika nordiska länderna. Ungdomens nordiska råd (UNR(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster)) och takorganisationenNordisk Samorganisajon for ungdomsarbejde (NSU)(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster)är andra ungdomsaktörer i Norden.

Text: Emilia Granqvist, Forsvarsattachéens kontor i Oslo