Nordisk oro över israeliska åtgärder mot den palestinska befolkningen

De fem nordiska utrikesministrarna har i dag diskuterat situationen i Mellanöstern och särskilt förhållandet mellan Israel och palestinierna efter omröstningen denna vecka i UNESCO. Trots att de nordiska länderna har olika uppfattningar om tidpunkten för ett palestinskt medlemskap i UNESCO är de ense om att vägen framåt måste grundas på att förhandlingarna återupptas och om behovet av en tvåstatslösning.

Vi är emot de straffåtgärder som Israel nu överväger att vidta. Bosättningspolitiken och planerna på att bygga ytterligare bosättningar strider mot internationell rätt. Att hålla inne med de avgifts- och skatteintäkter som tas ut för den palestinska myndighetens räkning är helt oacceptabelt. Detta skulle kunna försvaga de palestinska institutionerna som det internationella samfundet har bidragit till att bygga upp under många år. Straffåtgärderna riskerar att leda till att förhandlingarna inte återupptas.

Att Israels regering överväger att hålla inne med de ordinarie överföringarna av palestinska moms- och tullavgifter som Israel administrerar efter en överenskommelse med palestinierna anses som särskilt olyckligt. Avgiftsöverföringarna utgör omkring två tredjedelar av lönerna för den självstyrande palestinska myndighetens anställda, och bortfallet av dessa intäkter kan få allvarliga konsekvenser.

Med stabila palestinska institutioner blir förhandlingarna möjliga. Båda parter har intresse av och ett ansvar att bevara dessa. Straffåtgärderna är inte heller någonting som gagnar Israels säkerhet, och vi uppmanar parterna till att besinna sig och inte vidta några ensidiga åtgärder som kan äventyra de palestinska institutionerna.

Konflikten kan endast lösas genom att etablera en palestinsk stat inom det territorium som Israel ockuperade 1967, med eventuella överenskomna justeringar. Det är angeläget att förhandlingarna kommer i gång för att lösa de utestående frågorna. Vi uppmanar de båda parterna att visa politiskt mod och politisk vilja att följa kvartettens uppmaningar till att förhandla om gränser och säkerhet.

Köpenhamn, den 2 nov 2011

(Uttalandet av de nordiska utrikesministrarna)

 

nordiskt samarbete