Nya medlemmar valdes till FN:s säkerhetsråd

FN:s generalförsamling röstade om de fem icke-permanenta medlemmarna i FN:s säkerhetsråd den 18 oktober i New York. Sydkorea, Argentina, Rwanda, Australien och Luxemburg blev invalda. Finland var kandidat för gruppen Västeuropeiska och övriga stater (WEOG).

Minister Erkki Tuomioja röstade i FN:s generalförsamling den 18 oktober 2012. Foto: Cia Pak

”Vi förde en bra kampanj med sakfrågorna i centrum. Utrikesförvaltningen arbetade outtröttligt i flera år för Finlands kandidatur. Det finländska samhället stod enhälligt bakom kampanjen, medlemskapet i säkerhetsrådet var ett nationellt mål som både regeringen och oppositionen stod bakom. Ett varmt tack till alla samarbetsparter”, sade utrikesminister Erkki Tuomioja i New York. ”Också de nordiska länderna förtjänar ett tack, deras stöd för kampanjen har varit värdefullt.”

”Finlands kampanj för medlemskapet var i sig en fin möjlighet att knyta nya relationer och stärka gamla. Till exempel öppnade sig betydelsen av många regionala organisationer för oss på ett nytt sätt. Dessa nya kontakter ska vi ta vara på”, konstaterade Finlands FN-ambassadör Jarmo Viinanen.

Valresultatet ändrar inte Finland utrikespolitik. FN fortsätter att vara en grundpelare i Finlands globala samarbete och Finland kommer att fortsätta sin aktiva påverkan inom FN. Fredsmedling och kvinnors roll i att förebygga och lösa konflikter är fortfarande flaggskepp i Finlands utrikespolitik.

Utrikesminister Tuomioja gratulerar Australien och Luxemburg: ”Två bra länder som representerar liknande värderingar som Finland blev invalda. Jag önskar Australien och Luxemburg all framgång i detta förtroendeuppdrag.”