Mikael Antell är Finlands nya ambassadör i Norge

Mikael Antell är Finlands nya ambassadör i Norge. Antell är en långvarig förespråkare av nordiskt samarbete och har mångsidig arbetserfarenhet inom området. Han beskriver sin nya postering som ett privilegium.

Audiens hos H.M. Norges kung Harald V 6.9.2018. Bild: NTB.

Vägen till diplomatien

Då studierna och fotbollskarriären inom Vasa IFK var över beslutade sig Antell för att välja en karriär inom utrikesförvaltningen. En karriär inom diplomatin var dock inte en självklarhet utan mer en slump. Intresset för internationella uppdrag och nordiskt samarbete lockade och i augusti flyttade Antell till Oslo från Stockholm där han bodde i fem år tillsammans med frun Sonja och sina två söner William och Robin.  Antell menar att det är en fördel att vara just i Norge – landet är en viktig samarbetspartner för Finland och den nära relationen länderna emellan ska vidareutväcklas också i framtiden.

I mitten av internationalitet

Antell har tidigare jobbat med nordiska frågor i både Finland, Sverige och Danmark. Hans första postering var i Chile, där familjen Antell bodde i tre år. Antell har sedan unga år haft ett intresse för det spanska språket och den latinamerikanska kulturen, så posteringen i Chile var ingen slump. Första arbetsplatsen efter diplomatskolningen var på EU-sekretariatet under Finlands första ordförandeskap år 1999.

Sin nuvarande postering beskriver Antell som mer intensiv än han kunde föreställa sig. Möten, evenemang och tal är en del av vardagen. Antell menar att mottagandet från Norges sida varit fantastiskt. Redan under sin tredje dag överlämnade han sitt ackrediteringsbrev till kung Harald, och under första veckan på ambassaden träffade han Norges utrikesministeriums (UD) tjänstemän.

Utöver det har ambassadören redan hunnit öppna en konstutställning och ett start-up evenemang med fokus på unga företagare samt dessutom träffa Norges militära ledning för att diskutera försvars- och säkerhetsfrågor. Hans bild av ambassaden var sedan tidigare positiv och vikten av ett gott samarbete kolleger emellan kan inte framhävas nog. Personalen på ambassaden är engagerade och kunniga.

Firandet av 100-åriga Finland

En av höjdpunkterna i Antells karriär är Finland 100-festen i Kungsträdgården i centrala Stockholm. På den tre dagar långa festen deltog det svenska kungaparet, det finländska presidentparet och statsministern och deltagarna var fler än då Sverige vann världsmästerskapet i ishockey – över 100 000 samlades för att fira 100-åriga Finland och stämningen var därefter.

Framtida planer

Ambassadens verksamhet är bred och ambassaden kommer i kontakt med alla samhällets delområden – allt från kultur till nya innovationer. Främjande av exporten och lockandet av nya investeringar till Finland hör till de mer centrala uppgifterna. Enligt Antell är också exempelvis ett tätare samarbete inom innovationspolitik och forskning länderna emellan viktigt. Han påminner också om enskilda kontakter människor emellan, eftersom de utgör grunden för de norsk-finska relationerna. Antell säger att det vore viktigt att få med unga i kontaktnäten och främjandet av landsbilden är därför viktigt. Enligt Antell har Norge och Finland betydligt fler likheter än olikheter – i stort sett likadana värderingar, utmaningar och mål. "Av den här orsaken kan vi också komplettera varandra inom många branscher, också inom näringslivet. Finländska företag har stort intresse av den norska marknaden och norrmännen uppskattar det teknologiska kunnandet i Finland", säger Antell.

Slutligen: Vem skulle ambassadören helst äta middag med?

Om ambassadören fritt skulle få välja middagssällskap, bland levande och döda, skulle han välja Mannerheim.

text: Aimi Paasu, Finlands ambassad i Oslo