Honorärkonsulernas roll i förändring

De finska honorärkonsulerna besökte ambassaden för en dryg månad sedan. Under besöket berättade honorärkonsulernas hur deras arbete fortskrider på fältet. Huvudtemat för besöket var utvecklandet av verktyg, med hjälp av vilka man ytterligare kunde stöda etableringen av handelsförbindelserna mellan Finland och Norge. Besöket avslutades med en rundtur på Nationalgalleriets utställning, ”Det magiske Nord”. Det norska nationalgalleriets och Ateneums gemensamma utställning framhävde likheterna mellan den finska och norska konsten och kulturen på 1800- och 1900-talet.

Honorärkonsulerna och ambassadör Erik Lundberg. Foto: Laura Piitulainen

Honorärkonsulerna har traditionsenligt hört till Finlands utrikesrepresentation. I Norge är nätverket av honorärkonsuler mycket täckande. Antalet Finska honorärkonsuler i Norge uppgår till 23 stycken, vilket är det högsta antalet honorärkonsuler som Finland har över världen. Honorärkonsulernas uppgift är att representera Finland och övervaka finska medborgares och Finska statens intressen i Norge.

Till honorärkonsulernas traditionella uppgifter hör rådgivning i myndighetsärenden och fungerandet som notarius publicus i vissa begränsade fall. Numera har honorärkonsulerna en allt större roll då de gäller internationalisering av finska företag samt främjandet av kulturella relationer.

I Norge är honorärkonsulerna en viktig del av Team Finland -samarbetet. Team Finlands syfte är att väcka intresse och sprida kunskap om vårt land, samt främja finsk export och internationalisering av finska företag.

Honorärkonsulernas enastående kontaktnätverk inom affärslivet och på kulturella området möjliggör främjande av Team Finlands mål. Honorärkonsulerna är de som bäst känner till affärsmöjligheterna i respektive område och de kan fungera som ett viktigt stöd för finska företag som har som avsikt att etablera verksamhet i Norge.  Tidigare var det även möjligt att ansöka om pass vid honorärkonsulaten. Numera är det endast möjligt att ansöka om pass vid huvudkonsulatet i Oslo.