Ambassadens kundbetjäningslokaler har förnyats

Ambassaden i Oslo tar emot c. 600 passansökningar varje år. Genom ambassaden görs också anmälningar till befolkningsregistret i Finland gällande födsel, äktenskap, adress etc. Ambassaden tar även emot ansökningar om befrielse av finskt medborgarskap samt uppehållstillståndsansökningar till Finland. Ambassaden fungerar också som förhandsröstningslokal vid finska val. På kommande är EU-valet 2014 och riksdagsvalet 2015.

Finland köpte fastigheten vid Thomas Heftyes gate 1 redan år 1935. Först fungerade byggnaden som ambassad och ambassadörens residens, men när ambassaden växte på 60- och 70-talen hyrde man skilda kontorsutrymmen. På 1980-talet köpte finska staten grannvillan, som gjordes till residens. Ambassaden kunde härmed flytta tillbaka till sina historiska utrymmen. Dåvarande receptionen byggdes om för att kunna ta emot passansökningsblanketter och skicka dem vidare till Finland. På senare med tiden har säkerhetskraven på passet höjts och myndigheterna har utvecklat program som fungerar både i Finland och utomlands på ambassaderna. Utvecklingen har förändrat kraven på lokaliteterna – målet är att de också idag skall fungera på bästa möjliga sätt för kunderna och tjänstemännen.

Ny kundebetjäning I renoveringen har vi tagit hänsyn till bekvämligheten och tillgängligheten för kunderna, så att också rörelsehindrade personer skall kunna framföra sina ärenden. Vid den nya betjäningsdisken kan både kunden och tjänstemannen sitta vid bordet och ett nytt mikrofonsystem ger bättre kommunikation. Bordet erbjuder gott om plats och gör det lätt att underskriva ansökningsblanketten. Detta är en viktig funktion p.g.a. att underskriften skannas med hjälp av passprogrammet.

Förhandsröstning kan nu arrangeras på ambassaden på samma sätt som i de finska postkontoren.

Ny kundebetjäning Vid ansökan om ett nytt pass behövs ett foto, det gamla passet eller legitimation, samt personbevis från det norska befolkningsregistret. Passansökan förutsätter personligt besök på ambassaden också för minderåriga barn. För minderåriga krävs föräldrarnas samtycke vid ansökan.

Ambassadens konsulat är öppet vardagar kl. 9.00 – 12.00 och därtill torsdagar 13.00 – 15.00.

Välkommen på besök!