Kommendör Juha Tuominen ny försvarsattaché i Oslo

Kommendör Juha Tuominen tillträdde i början av augusti posten som försvarsattaché i Oslo. Tuominen ansvarar förutom för Norge också för Danmark och Island.

Juha Tuominen. Bild: Elin Jungar

Ursprungligen kommer Tuominen från Bjärnå, men Åbo har varit hans hem i många år. De senaste åren har han jobbat vid Marinstaben i Åbo med operativa uppgifter och uppgifter anknutna till underrättelseverksamhet. Stationeringen i Oslo är däremot inte hans första utlandserfarenhet. År 2009-2010 jobbade han i den NATO-ledda fredsstyrkan KFOR i Kosovo. Utöver det har han gått flera kurser i Norden och Tyskland.

I sina nya arbetsuppgifter fungerar Tuominen som Försvarsmaktens officiella representant i Norge. Till hans uppgifter hör bland annat att rapportera om förändringar och andra för Finland intressanta ärenden i den säkerhetspolitiska och militära verksamheten. Försvarsattachén är också ambassadörens rådgivare i försvarspolitiska frågor och fungerar som en länk mellan stationeringsländerna och Finland i försvarsfrågor.

Tuominen är en av Finlands totalt 17 försvarsattachéer och biträdande försvarsattachéer. Försvarsattachékanslin finns i fjorton av Finlands ambassader runt om i världen.

Norge bekant sedan tidigare

Norge var inte helt främmande för Tuominen innan hans flytt till Norge.

– Norge är ett väldigt intressant land. Jag har haft tillfälle att besöka landet både å arbetets vägnar och med familjen på semesterresor. Bland annat har jag besökt Nordnorge för dykning och skidåkning, berättar han.

Det norska språket ger ännu Tuominen huvudbry.

– Att läsa norska är lättare än att förstå och tala språket. Men jag borde nog ännu fila på min skolsvenska så att norskan skulle flyta på bättre.

I övrigt har Tuominen kommit bra igång med arbetet. Även om Tuominen är stationerad i Oslo, kommer han på grund av jobbets natur att flitigt besöka andra ställen i Norge och utomlands.

– Jag har redan hunnit besöka Bergen för en arbetsresa och inom en snar framtid blir det troligen också besök till de andra länderna jag har ansvar för, Danmark och Island, för att besöka ambassaderna och andra myndigheter där.  

Norge ett utmärkt ställe för friluftsmänniskor

Med sig i Oslo har Tuominen sin fru och 14-åriga dotter. De har hittills trivts bra i sin nya hemstad.

– Den här sommaren har Oslo visat sig från sin bästa sida tack vare det soliga och varma vädret. Vi är friluftsmänniskor och har passat på att utnyttja närheten till naturen här i Oslo. Igår besökte vi exempelvis Holmenkollen och senare kommer vi säkert att göra utflykter också till andra utflyktsmål runt om i Norge. Jag ser verkligen fram emot vintervädret och sportlovsresan till Norefjell. 

Text och bild: Elin Jungar