Kan mikroarbete bli till riktiga arbetsplatser?

Världsbankens program infoDev och Nokia har utlyst en tävling för att skapa nya mikroarbetstillfällen. Avsikten är att åstadkomma nya inkomstkällor för invånare i fattiga utvecklingsländer.

m2work, Ideas Project Jag tjänade just pengar genom att mata in information i min telefon, berättar en ung kvinna på en illustration till tävlingen m2work. Bild: IdeasProject

Målet med tävlingen m2work är att förvandla miljoner små digitala arbetsinsatser till arbetsplatser i utvecklingsländerna. Med tävlingen försöker man få fram de bästa innovationerna som utnyttjar mobilteknik.

Mikroarbete

  • Mikroarbete betyder att olika arbetsuppgifter spjälkas upp i mycket små enheter
  • För mikroarbete betalas mellan tio cent och ett par euro
  • Amazons Mechanical Turk är den största förmedlaren av mikroarbete

Tävlingen är öppen för alla som har en bra idé att komma med, inte bara för programutvecklare och företagare. Förutom pengar kan de bästa idékläckarna vinna stöd från infoDevs nyföretagargrupper och nätverket MLabs.

Finland och Storbritannien understödjer m2work som en del av sitt utvecklingssamarbete.

Digitala arbetsinsatser spridda runt jorden

För några år sedan diskuterades it-centren i Indien, som drog till sig så många informationsarbetare. Nu görs splittrade digitala småjobb överallt i världen.

Hundratusentals människor tjänar pengar på att behandla olika nätgemenskapers bilder, uppdatera nätshoppars produktkataloger, eller skriva bildtexter till digitala filmer så att sökmotorerna bättre ska hitta dem. Såna här uppdrag delas upp i allt mindre helheter som sköts av digitala nätverk, i själva verket av dem som utför nätverkens uppdrag.

En av marknadsplatserna för digitalt arbete är Amazons Mechanical Turk. Mechanical Turk hanterar hela tiden 200 000 mikrouppgifter, vilkas värde varierar från några cent till flera euro.

Mobiltelefonerna gör mikroarbete möjligt i fattiga länder  

Mikroarbete lämpar sig särskilt bra i utvecklingsländerna, visar det sig i forskarna Vili Lehdonvirtas och Mirko Ernkvists utredning ”Knowledge Map of the Virtual Economy” som de gjorde för infoDev år 2011. De flesta uppgifterna kan man göra utan någon speciell yrkesskicklighet eftersom människor är bättre på vissa saker än datorer, som att känna igen bilder och hantera språk.

Arbetet passar både män och kvinnor och inga arbetsförmedlande företag behövs, bara en webbläsare och en nätanslutning.

Enligt utredningen finns 34 % av dem som utför Mechanical Turks digitala småjobb i Indien. Två andra företag i samma bransch; Samasource och MobileWorks, erbjuder digitala uppgifter i Kenya, Pakistan och Filippinerna. Uppgifterna utförs ofta på nätcaféer och kontor.

I de fattigaste länderna har bristen på fungerande datorer och nätanslutning begränsat digitalt arbete. Men allt fler får tillgång till internet i utvecklingsländerna, i och med att mobiltelefonerna snabbt blir vanligare. Det finns idag cirka fem miljarder mobiltelefonabonnemang, och mer än en halv miljard av dem finns i Indien.

Marja-Leena Kultanen

m2work-kilpailu

Tävlingen m2work började 1 februari och slutar 2 april 2012.

Allt som allt delas vinster för 40 000 US-dollar ut i tävlingen. Den bästa idén belönas med 20 000 dollar och dessutom delas mindre priser ut.

Domare i tävlingen är bland andra Världsbankens vice direktör Shelley Leibowitz, Nokias PR-ansvariga Esko Aho, MobileWorks verkställande direktör Anand Kulkarni, gästande forskare Vili Lehdonvirta från London School of Economics samt Candace Johnson, serieföretagare och riskfinansiär inom telebranschen.

 

informationssamhälle