Hurdan bro passar mellan Helsingfors centrum och Kronbergsstranden?

Broförbindelsen från Kronbergsstranden i Degerö till innerstaden skulle bli cirka tre kilometer lång. Den skulle användas av lätt trafik, spårvagnar och utryckningsfordon. Förslagen kan studeras i en utställning och på Internet. 

Helsingin kartta I tävlingen planeras en två kilometer lång broförbindelse från Sumparn via Högholmen till Kronbergsstranden. En bro från innerstaden till Sumparn ingår inte i tävlingsprogrammet.

Beslutet om byggandet Kronobroarna har inte ännu fattats, utan tävlingen bygger på stadsfullmäktiges beslut att utreda olika broalternativ. Bron skulle skära ner restiden från innerstaden till den blivande stadsdelen Kronbergsstranden. Den skulle även stödja Helsingfors mål att gynna hållbara trafikformer.

Kruununsillat

 

"Tävlingsarbetena har nu sammanställts snabbt till en fin utställning. En stor miniatyr på 3 x 7 meter finns med i utställningen, och alla tävlingsarbeten kommer att placeras i miniatyren för en dag åt gången. Det lönar dig att besöka utställningen varje dag för att se hur de olika alternativen passar in i landskapet. Förutom miniatyrer läggs planeringsförslagens presentationsvideor och ritningar fram", säger Jari Tirkkonen, projektledare för Kronbergsstranden vid Helsingfors stads ekonomi- och planeringscentral. Helsinki talvella  

Staden hoppas få kommentarer på Internet och på utställningen

Tävlingsarbetena finns framlagda i utställningslokalen Plattformen under tiden 20.2–9.3.2013 samt på Internet på adressen http://laituri.hel.fi/kruunusillat(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster). Kommentarerna kommer att sammanfattas för juryn.

Alternativa trafikförbindelser

En miljökonsekvensbedömning (MKB) kommer att genomföras för de blivande trafikförbindelserna till Kronbergsstranden. Miljökonsekvensbedömningen producerar jämförbar information för beslutsfattande om en spårförbindelse som baseras på broarna och alternativ till den. På evenemanget presenteras de bedömda alternativen samt tidsplanen för och stegen i miljökonsekvensbedömningen.  

Tävlingen Kronobroarna är den del av programmet i 2012 Helsinki World Design Capital.

Tävlingsbidragen har inlämnats försedda med signaturer. Arbetsgruppen bakom signaturen avslöjas först efter att tävlingens vinnare har utsetts.