Globala byn Marikylä blir verklighet i designhuvudstaden

Marikyla År 1962 definierade Armi Ratia sitt elva år tidigare grundade Marimekko som ”ett kulturfenomen som styr livskvaliteten”. Inspirerad av kulturfilosofen Marshall MacLuhans globala by började Ratia konstruera en egen utopi, Marikylä, dvs ”Maribyn”. Idén blir verklighet i uppdaterad form i Marimekkos hemstad Helsingfors under designhuvudstadsåret 2012.

Marikylä fungerar som laboratorium för Marimekkos produktplanering, skapar en boendegemenskap för arbetstagarna och utvecklar nya levnadssätt. Marikylä förverkligas på många olika nivåer i Marimekkos lokaler, på Internet och genom ett antal olika evenemang bland annat i New York och Tokyo.

Vad har arkitektur och film gemensamt?

Film och arkitektur är släktingar inom konstindustrin. Finlands Akademi, Nationella audiovisuella arkivet (KAVA) och Helsingfors universitets studentkårens Filmgrupp kommer under våren 2012 att organisera en serie föreläsningar och filmer, där studier i arkitektur kombineras med film. Filmerna visas på Orion, en av Helsingfors äldsta biografer - en kulturhistoriskt värdefull och vacker art deco teater. Filmvisningarna inleds med att forskare berättar om filmens tema och svarar på frågor från publiken.

Rakennetaan kaupunki!

Vi bygger en stad! är barnens egen arkitekturopera som hade premiär den 3 mars i Arkitekturmuseet i Helsingfors. Operans artister, scenografer och kostymdesigners är alla från Kajsaniemi lågstadieskolas klass 4. Tysken Paul Hindemith skrev originaloperan ”Wir Bauen eine Stadt“ år 1930. I designhuvudstadens version är framtidens Helsingfors i huvudrollen, närmare bestämt Helsingfors år 2062.

Appen håller koll åt dig!

Om du åker till Helsingfors i år kan du hålla koll på programmet i desighuvudstaden med en mobilapplikation. WDC 2012-appen är gratis och finns för iPhone, Nokia N9, Nokia Symbian, Android och iPad. I centrala Helsingfors och i stadens spårvagnar finns gratis wifi, så du behöver inte vara rädd för höga mobilräkningar.

Text: Lotta Mäkelä
Bild: World Design Capital Helsinki 2012

Läs mera: World Design Capital Helsinki 2012(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster)