Oberst Mikko Mönkkönen er Finlands nye forsvarsattaché i Norge

Oberst Mikko Mönkkönen startet som Finlands nye forsvarsattaché på ambassaden i Oslo i august. Mönkkönen har i tillegg sideakkreditering til Danmark og Island. Sideakkreditering betyr at man er Finlands offisielle representant også i disse landene, selv om man er stasjonert i Norge.

Fra venstre: oberst Mikko Mönkkönen, ambassadør Teemu Tanner og avtroppende forsvarsattaché Janne Kempas. 

Hei Mikko ja tervetuloa Suomen suurlähetystöön Oslossa! Kertoisitko lisää itsestäsi - kuka olet ja mistä tulet?

Siirryin puolustusasiamieheksi Pohjois-Savon aluetoimiston päällikön tehtävästä, joten asevelvollisuus- ja kokonaisturvallisuusasioista on tuoretta kokemusta. Nämä osa-alueet ja erityisesti ”Suomen malli” kiinnostavat kovasti myös täällä Norjassa, joten uskon, että minulla on annettavaa asemamaalleni. Urallani olen palvellut 4,5 vuotta ulkomaan tehtävissä, muun muassa kahdessa kriisinhallintaoperaatiossa sekä YK:n päämajassa. Pääosa urastani on mennyt upeiden suomalaisten asevelvollisten parissa.

Missä tunnelmissa ensimmäiset viikot suurlähetystöllä ovat sujuneet?

Sisäänajo kolmeen maahan ottaa aikansa ja kokemuksesta tiedän, että täyteen vauhtiin pääsy vie parikin kuukautta. Vastaanotto on ollut avoin, kannustava ja informatiivinen niin Norjassa, Tanskassa kuin Islannissakin. Oslon suurlähetystön henkilökunta on auttanut valtavasti, koska kysyttävää on riittänyt. Upea päästä pienen lähetystön timanttiseen tiimiin!

Minkälaisia odotuksia sinulla on Norjan komennukselle?

Suomen NATO- juna alkaa päästä toden teolla vauhtiin. Tietoa vaihdetaan pohjoismaiden kesken enenevässä määrin ja jäsenyys on laajentanut puolustusasiamiehen tehtäväkenttää. Asiamiehen perustehtävät säilyvät kuitenkin muuttumattomina ja aion pistää parastani palvellakseni Suomea hyödyttävimmällä tavalla.

Minkälaisia mahdollisuuksia näet suomalais-norjalaisessa puolustusyhteistyössä?

Norjalaisella puolustusteollisuudella on meitä pidempi kokemus ja heidän markkinointinsa on omaa luokkaansa. Venäjän hyökkäys Ukrainaan on lisännyt tilauksia puolustusteollisuuden yrityksille ja Suomen teollisuuden on pysyttävä tässä kilpailussa mukana. Suomella ja Norjalla on osaamista huipputeknisten puolustusteollisuuden tuotteiden valmistamisessa, joten yhteisten etujen löytäminen sillä osa-alueella on tärkeää.

Ja lopuksi: Minne päin Suomea suosittelisit norjalaismatkailijoita reissaamaan?

Järvi-Suomeen! Norjassakin on järviä, mutta meidän ruuhkaton ja jokamiehen oikeuksia nauttiva järviluontomme on sellaista mitä Norjassa ei voi kokea.