Espen Stedje tilldelas Riddartecknet av Finlands Vita Ros' Orden

Espen Stedje tilldelas Riddartecknet av Finlands Vita Ros' Orden

Norges Foreningen Nordens generalsekreterare Espen Stedjen tilldelades Riddartecknet av Finlands Vita Ros Orden under ett middagstillfälle vid Finlands Ambassads residens den 28 november.  Utmärkelsen tilldelades av ambassadör Erik Lundberg. I sitt tal tackade Lundberg Stedje för sitt arbete för nordiskt samarbete.

Espen Stedje
Espen Stedje. Bild: Geir Egil Skog. 

De nordiska länderna ligger nära hjärtat

Espen Stedje har en stadig nordisk bakgrund. Under hela hans karriär har han verkat i nordiska sammanhang, bland annat som projektarbetare, rapporterare samt genom uppgifter vid kommunikationsbyrån Hallo Norden. År 2006 valdes han till biträdande generalsekreterare för Norges Norden- förbund och har varit verksam som generalsekreterare i förbundet sedan år 2010.

Suurlähettiläspari ja kunniavieras
Ambassadörparet tilsammans med hedersgästen. Bild: Geir Egil Skog.

Under sin mandatperiod som generalsekreterare för Foreningen Norden har Stedje lyft Nordiska länderna till den norska politiska agendan och samhällsdiskursen. Finland har fått ett stadigare fotfäste och ökad synlighet i Norge under Stedjes styrelseperiod.

Finland är väl bekant för Stedje. Han var utbytesstudent i Vasa år 1994 som en del av Nordjobb-programmet. Stedje är även styrelseledamot i Finsk-norska kulturinstitutet och har suttit i styrelsen för Norsk-finska kulturfonden sedan 2013.

Synlighet för Finlands jubileumsår

Finland 100- jubileumsåret har till stort tack av Stedjes initiativ tagits som Foreningen Nordens huvudtema för programmet i Norge. Ett tiotal olika regionala avdelningar har arrangerat festliga Finland 100- evenemang runtomkring Norge.

Erik ja Espen
Ambassadör Erik Lundberg och Espen Stedje. Bild: Geir Egil Skog

De mes prestigefyllda av dessa har ordnats i Norges grundlags helgedom, i Eidsvollsbygningen i juni samt i Trondheim i februari i sällskap av prestigfyllda gäster. Finland har även lyfts fram i Nordens programutbud för skolor, i programmen har Finland starkt inkluderats i utbildningsmaterialet och författarbesök till landskap har arrangerats.

Tilldelningen av utmärkelsen

Tilldelningen av utmärkelsetecknet var en speciellt munter uppgift för ambassadör Erik Lundberg. Lundberg tackade och berömde Stedje för hans arbete för främjandet av de nordiska intressen. Efter tilldelningen fortsatte kvällen med festmiddag förberedd av köksmästare Pasi Suhonen. Gästerna fick bland annat smaka på tjärmarinerad lax, hjortfilé samt glass med smak av salmiak och hallon.

Alkuruoka
Förrätten. Bild: Pasi Suhonen.

Maten servereades på Arabias Suomi Finland 100- bordsvara, designade till andledning av jubileumsåret. Bordsvarorna har tagits i bruk i alla Finlands ambassader och residenser. Konstnär-grafikern Linda Link har designat dekoreringen i bordsvarorna, formen är gjord av Heikki Orvola och är bekant från Arabias Illusia (1998) och Lumi (2002)- serier.  Bordsvarorna är utrustade med ett guldigt Finlands vapen och har ett Suomi Finland 100 – emblem i bottnen.

Pääruoka ja jälkiruoka
Huvudrätten och desserten. Bild: Pasi Suhonen.

Varma gratulationer til Espen från oss alla på ambassaden! 

.