Vecka 38

Trots att bara några veckor återstår till höstens kommunalval handlar den politiska debatten främst om helt andra frågor. Euroländernas kris fortsätter att vara framme, liksom den försämrade ekonomin. Riksdagen inledde under veckan behandlingen av nästa års budget och Metsokoncernen kom med både goda och dåliga nyheter på ett sätt som väckte starka känslor.

Katainen misstror EU:s tidtabell för bankövervakning

Statsminister Jyrki Katainen (Saml.) anser att EU:s tidtabell för införande av en omfattande kontroll av banker som opererar i euroområdet är synnerligen utmanande. Han misstrodde tidtabellen om en start vid årsskiftet vid statsministerns frågetimme i radion i mitten av september. Redan personvalen och kraven på pålitlighet gör saken svår. Enligt Katainen kan det vara svårt att bli klar på några månader.

Antalet uppsägningar växer kraftigt

Över 12 000 personer har under detta år sagts upp i Finland, enligt fackcentralen FFC:s (finska LO ) beräkningar. Detta är mer än under hela fjolåret. 50 000 personer har dessutom varit föremål för samarbetsförhandlingar.

Metso säger upp och ger extra dividend

Maskinverkstadsbolaget Metson väckte under veckan stor uppmärksamhet när bolaget först meddelade om god ekonomi och extra dividender till aktieägarna och strax efteråt om samarbetsförhandlingar för att säga upp 650 personer. Besluten byggde på det faktum att koncernen som helhet hade god avkastning men pappersmaskinsektorn hade försämrad orderingång. Facket protesterade omedelbart och fick stöd av flera ministrar, så småningom också statsministern. Följden blev att Metso drog tillbaka de extra dividenderna med motiveringen att man tar hänsyn till personalen.

Sannfinländarna ökar kraftigt inför kommunalvalen

Sannfinländarna kan komma att tredubbla sitt valresultat i höstens kommunalval, jämfört med valet för fyra år sedan. Enligt Taloustutkimus mätning för Rundradions nyheter har partiet ett stöd på 17,2 procent och har därmed passerat Centern som ligger på 15,9. Samlingspartiet noteras för ett stöd på 21,5 och Socialdemokraterna på 19,9 procent.

Riksdagen remissdebatterade budgeten

Klart irriterade ministrar avvisade oppositionens kritik av regeringens budgetförslag när riksdagen remissdebatterade inför höstens utskottsbehandling av nästa års budget. Enligt statsminister Jyrki Katainen (Saml.) presenterar oppositionen långa listor på olägenheter utan att lägga fram några förslag till lösningar. Finansminister Jutta Urpilainen (Sdp) ekade Sannfinländarnas tal av tomhet och Centern föreslog åtgärder som de själv kunde ha genomfört under många år i regeringen. Sannfinländarna efterlyste lindringar av företagens mervärdesskatt och sänkta skatter för småföretagen. Centern oroade sig över statens upplåning och budgetunderskott.

Krav på stora reformer i vår

Samlingspartiets gruppledare Jan Vapaavuori som allt oftare börjat ivra för en klarare högerpolitik, jämfört med statsministerns balansgång målade under veckan upp en dyster bild av det ekonomiska läget. Han efterlyste omfattande reformer för att få fart på ekonomin. Det handlar inte om enskilda procentuella skatteförändringar, sade Vapaavuori och pekade på Tysklands reform av arbetsmarknaden med början år 2003 och Sveriges liknande åtgärder under senare år. Rätt tidpunkt för beslut om åtgärder är, enligt Vapaavuori nästa vår då regeringen ser över budgetramarna och håller halvtidsgranskning.

Planer på ny lag om konkurrens

Regeringen planerar ny lagstiftning på konkurrensområdet. Enligt planerna skulle framförallt de två dominerande dagligvarukedjorna utsättas för närmare granskning. Det gäller andelslagen i S-grupper och handelsmännen inom K-gruppen som har marknadsandelar på 45 respektive 35 procent. Företag med en andel på över trettio procent skulle, enligt regeringens planer, vara tvungna att följa strängare regler när det gäller leverantörer, pris och produkturval. Lagförslaget avges under hösten.

Tipsbolaget fick ny chef

Det finländska tipsbolaget Veikkaus får ny VD i början av oktober. Juha Koponen, 46 efterträder då Risto Nieminen. Koponen är koncernchef för läkemedelsföretaget Tamro som har verksamhet i Norden och Baltikum och äger apotek i fem länder.

Alko får ny chef

Alko som handhar minutförsäljningen av alkoholdrycker i Finland får ny VD vid årsskiftet. Hille Korhonen, 51, efterträder då Jaakko Uotila som går i pension. Korhonen är idag direktör för Firskars´ produktion, inköp och logistik.

Larserik Häggman (Pohjola-Norden) 25.9.2012