Ambassadör Erik Lundbergs fyra år i Norge

"FANTASTISKT" har under vår tid här i Norge blivit något av ett favorituttryck för oss. Det fungerar helt enkelt på så många olika plan; ett utmärkt exempel på den positiva livsinställningen människor har här i Norge, en perfekt beskrivning av både det vackra landet och dess härliga människor och till sist en bra beskrivning av hur vi själva uppfattat vår 4 år här i Oslo.

En av ambassadörsparets första arbetsuppgifter hösten 2014 var att fungera som värdar för ett Mumin-evenemang.

Då vi anlände hit en solig eftermiddag i september visste både min fru Stina och jag ganska litet om vårt nya hemland. Men, det öppna och varma mottagande vi möttes av gjorde att vi redan från första början kände oss varmt välkomna. Vart vi än rest, vem vi än har träffat, har vi alltid bemötts av välvilja och samma vänliga, nyfikna intresse. Att få jobba och bo i ett grannland och ett annat nordiskt land har för oss, som rest runt i världen de senaste 20 åren, varit en ny och spännande upplevelse. Mycket här är som hemma, men samtidigt ändå aningen annorlunda. Nu inser jag hur rätt min företrädare hade då hon sade att ”det är ett stort privilegium att få tjäna som Finlands ambassadör i Norge”

Relationerna mellan våra två länder är nära och problemen numera lyckligtvis så gott som obefintliga. Samtidigt har vi upplevt, att vår allmänna kunskap om varandra definitivt kunde vara djupare både i Norge och i Finland. Arbetsagendan för mig som ambassadör har varit uteslutande positiv och full av möjligheter! Man brukar säga att ”endast fantasin sätter sina gränser”, men tack vare mina fantastiskt (där kom det igen...), begåvade och motiverade kolleger på ambassaden, i Team Finland och våra många goda samarbetspartners här i Norge, känns det som om vi stundtals t.o.m. har lyckats tänja på fantasins gränser.

På väg till välkömstaudiens hos kung Harald IV.

Att för en gångs skull dagligen få använda sitt eget modersmål i arbetet har känts extra fint. Under min tid här har jag blivit djupt övertygad om hur viktigt det nordiska samarbetet och den nordiska kultur- och språkgemenskapen är för oss alla, kanske speciellt för oss i Finland. Det nordiska ”varumärke” slår högt världen över och tillsamman står vi starkare, både politiskt och ekonomiskt. Vi bör aktivt värna om Finlands tvåspråkighet och bygga möjligast breda, nära, personliga kontakter till våra likasinnade nordiska grannar.

Under vår tid här har vi fortsatt det utmärkta arbete som mina företrädare har stått för redan under många år.  Vi har lagt speciell vikt vida förnyandet och fördjupandet den sk Finlandsbilden. Vid sidan av mera traditionella målgrupper har vi strävat till att även nå ut till ungdomar och barn, d.v.s. att påverka på långsikt. Vi har arbetat med bl.a. sociala medier, video och en ställvis mera lättsam, humoristisk kommunikationsstil. Reaktionerna har varit positiva och vi hoppas att resultaten kommer att skördas långt in i framtiden i form av ett ökat intresse för Finland.

Under inspelningen av "Diplomatisk Landskamp" tillsammans med Age B. Grutle, Norges ambassador till Finland.

Vi har vidare satsat mycket på att fördjupa våra ekonomiska relationer. Potentialen för bilateral handel och investeringar, samt samarbetsmöjligheterna för våra företag på de globala marknaderna, är båda fortsättningsvis underutnyttjade. Det är dock glädjande att se, att vi så småningom börjat få upp ögonen för varandra. Vi har intensifierat vårt samarbete inom Team Finland samt med centrala partners, som t.ex. våra honorärkonsuler. Vi har skapat nya nätverk och strävat till att, mera analytiskt och systematiskt, para ihop ”relevant utbud med reell efterfrågan” i Norge och Finland. Jag vill rikta ett varmt tack till alla våra samarbetspartner; ingen nämnd ingen glömd!

Ambassadörparet Erik Lundberg och fru Stina Ahlstrom-Lundberg.

Mycket spännande hinner hända under 4 år. Vi har njutit av varje minut, men två personliga höjdpunkter för Stina och mig har trots allt varit Kongen och Dronnigens statsbesök till Finland hösten 2016 samt firandet av Finlands 100 årsjubileum som självständig stat år 2017. Statsbesöket lade en viktig grund för fördjupat samarbete, t.ex. inom hälsovårdssektorn. Vi på ambassaden berördes djupt av det stora intresse Finlands jubileumsfirande väckte här i Norge och upplevde att firandet runt om i hela landet både förde oss närmare varandra och ökade kunskapen om Finland.

Under Finland100 -mottagningen på Oslo Rådhus. Bild: Hannu Aaltonen.

Vi har också fått lära oss om de många finländare som har varit med om att bygga upp det moderna Norge.  Vi har stiftat bekantskap med både kvener, skogsfinländare och många finländare som i modern tid har hittat sitt hem här i Norge.  Vi har imponerats av det stolta, rika kulturarv de förvaltar och den stora insats de dagligen gör för att öka förståelsen och kontakterna mellan våra länder. Ni utgör våra viktigaste finländska ambassadörer här i Norge. Vi är stolta över er fina insats! Till slut vill jag än en gång tacka så hjärtligt för oss och säga som den unga norrmanen vi såg i skidspåret: Ha det och farväl!

text: Erik Lundberg, Finlands ambassadör i Norge 2014-2018