Domkyrkan

Alla tiders livligaste kryssningssommar i Helsingfors

I sommar väntas cirka 400 000 kryssningsresenärer och 283 kryssningsfartyg anlända till Helsingfors. Man uppskattar att antalet resenärer kommer att öka med 9,6 procent och antalet fartyg med 6,8 procent jämfört med ifjol. Enligt kryssningsorganisationen Cruise Baltic är motsvarande tillväxtprognoser för andra områden vid Östersjön i genomsnitt 4,7 procent och 1,6 procent. För Helsingfors del förväntas tillväxten vara märkbart större än de allmänna utvecklingsutsikterna i området.

– Antalet internationella kryssningsfartyg i Östersjöområdet varierar från år till år och i år tar fler fartyg än någonsin tidigare i land i Helsingfors hamn, beskriver kryssningskoordinator Noora Heino utvecklingen inom branschen.

Ett kryssningsfartyg har i genomsnitt 2 000 passagerare. Det största fartyget med tanke på antalet passagerare är Adventure of the Seas. Cirka 3 800 kryssningsgäster anländer med fartyget den 21 juni och följande gång den 3 juli. Det är Adventure of the Seas första kryssning till Helsingfors hamn och även till Östersjön. Under kryssningssäsongen, som inleddes i slutet av april, kommer förutom Adventure of the Seas även fyra andra fartyg att ta i land i staden för första gången: Norwegian Star, Aidamar, Costa Neo Romantica och Ocean Dream det vill säga Peace Boat. Den sistnämnda kan räknas till de mest speciella fartygsbesöken under sommaren. Temat för kryssningen, som i huvudsak hämtar japanska turister till staden, är naturskydd och motarbetande av kärnkraft. Peace Boat anländer till Helsingfors den 19 maj.

Sibelius monument Sibelius monument

Den livligaste dagen under Helsingfors kryssningssommar var den 15 maj då fyra fartyg anlöp Helsingfors. Kryssningsgästernas antal överstiger då 10 700 resenärer. Andra dagar då över 8 000 kryssningsresenärer anländer till staden är den 22 och 31 maj, 28 juni, 3, 15, och 24 juli, 3 och 14 augusti samt 4 september. De livligaste kryssningsmånaderna är juni och juli då sammanlagt 36 kryssningsfartyg anländer till Helsingfors.

– De internationella kryssningsresenärerna är en betydelsefull besöksgrupp för stadens turismsektor. En kryssningsresenär spenderar i genomsnitt cirka 66 euro under sitt dagsbesök vilket innebär att ett jättefartyg som Adventure of the Seas med sina två besök inbringar cirka en halv miljon euro till stadens servicesektor, summerar Heino.

Kryssningsgästerna berömmer utbudet i Helsingfors och den vänliga lokalbefolkningen

Sveaborg Sveaborg

I en internationell kryssningsundersökning som genomfördes av Helsingfors hamn 2011 frågade man även hur besökarna upplevde Helsingfors. Kryssningsgästerna uppgav att de var mycket nöjda eller nöjda med alla tjänster som togs upp i undersökningen. Såväl de guidade rundturerna, museerna och de historiska besöksmålen, de mångsidiga tjänsterna som shoppingutbudet berömdes. Dessutom var rentav 97 procent av de som besvarade enkäten mycket nöjda eller nöjda med den vänliga lokalbefolkningen och 94 procent med sitt besök som helhet.

Helsingfors upplevs även som ett intressant besöksmål eftersom till och med 96 procent av passagerarna på fartyget stiger i land här, medan genomsnittet på annat håll i Europa är 82 procent.

Utbudet av utflykter blir mångsidigare från säsong till säsong

Av de kryssningsgäster som stiger i land besöker cirka hälften staden på egen hand
och hälften deltar i skräddarsydda utflykter. 

Nationalmuseet i Helsinki Nationalmuseet i Helsinki

– Helsingfors utvecklas hela tiden som kryssningsstad och varje år tar vi fram nytt utbud för besökarna. Det lokala och säregenheterna intresserar alltmer även kryssningsresenärer. Till exempel olika hembesöksprodukter genom vilka man får bekanta sig med den finländska livsstilen har ökat i popularitet, berättar Heino.

Till de intressantaste utflyktsmålen under denna säsong hör förutom hembesöken bland annat kajakutflykter och kryssningar med ångfartyg i Helsingfors skärgård samt besök i den populära vintervärlden Winter Wonderland. Dessutom har rederiet Carnival vid sidan av de traditionella guidade stadsrundturerna börjat erbjuda hop on-hop off-bussrundturer som man kan göra på egen hand samt upplevelseutflykter till gruvan Tytyri i Lojo.


Helsingfors stads näringslivsservice
turism- och kongressbyrå