Kommodori Juha Tuomisen kolmivuotinen Oslon komennus on ohi

Kommodori Juha Tuominen aloitti Suomen Norjaan, Tanskaan ja Islantiin akkreditoituna puolustusasiamiehenä elokuussa 2018. Kolmen vuoden jälkeen on Juhan ja perheen aika palata Suomeen. Haastattelussa Juha kertoo useista mieleenpainuvista luontoretkistä sekä siitä, miltä puolustusyhteistyö Suomen ja Norjan välillä nykyään näyttää.

Kapulan vaihto. Eversti Janne Kempas (vas) aloittaa puolustusasiamiehenä 1.8.2021 alkaen. Kommodori Juha Tuominen (oik) palaa puolestaan Suomeen. 

Miltä näyttää suomalais-norjalainen yhteistyö tontillasi nyt 2021?

 

Puolustusyhteistyön syventäminen Norjan kanssa on edennyt kolmen vuoden aikana reippain askelin. Hallitusohjelman (2019) ja Valtioneuvoston ulko- ja turvallisuuspoliittisen selonteon (2020) mukaan Norjan kanssa tehtävää puolustusyhteistyötä lisätään sekä kahdenvälisesti että yhdessä Ruotsin kanssa.

Suomi allekirjoitti syksyllä 2018 Norjan kanssa ensimmäisen kahdenvälisen puolustusyhteistyötä koskevan puitejärjestelyn. Aiemmin kesällä sovittiin uusitussa sopimuksessa merkittävästä yhteistyön syventämisestä.

Suomen ja Norja syvälle integroituneessa puolustusteollisessa yhteistyössä on loistavat mahdollisuudet molempien maiden puolustusvoimien suorituskykyjen rakentamiseen ja kunnossapitoon. Potentiaalia huoltovarmuuden kannalta tärkeään varautumiseen on laajemminkin.

Mitkä kolme asiaa tai tapahtumaa on jäänyt mieleen Norjan komennukselta?

 

Ammatillisesti antoisimpia ovat olleet maiden väliset korkean tason vierailut. Esimerkiksi Suomen puolustusministerin vierailu Kirkkoniemessä tai Puolustusvoimain komentajan vierailut Oslossa ja Bergenissä. Kaikki nämä ovat antaneet mahdollisuuden osallistua erittäin hyvin valmisteltuihin tutustumisohjelmiin ja tukikohtakäynteihin.

Norjan puolustusministeriön protokolla on vienyt asiamiehiä upeille asiamiesmatkoille ympäri Norjaa. Loistava muisto jää vierailusta Huippuvuorille ja kohtaamisesta jääkarhun kanssa suomalaisen tutkimusmatkailijan Adolf Nordensköldin mukaan nimetyn jäätikön juurella.

Norjan luonto on tarjonnut elämyksiä koko perheelle. Koronan aikaankin on ollut mahdollista retkeillä, hiihtää ja lasketella, upeissa maisemissa Norjan tuntureilla. Aurinkoinen laskettelupäivä kesäkuussa tai telttaretki ja aamu-uinti jäätikön järvessä elokuussa, kun jäät ovat juuri sulaneet, pysyvät mielessä muutenkin kuin valokuvissa.

Millä mielin palaat Suomeen?

 

Koko perhe palaa Suomeen hyvillä mielin ja lukemattomia kokemuksia rikkaampana. Ystävyyssuhteita on solmittu sekä asiamieskollegoiden kanssa, että kansainvälisessä koulussa. Nyt on monessa eri maassa vierailukutsu voimassa. Pestiin kuuluu luonnollisena osana tehtävän määräaikaisuus ja jatkuva rotaatio, jossa joka vuosi uusia tuttavuuksia syntyy ja osa joukosta kotiutuu.

Oslon, Kööpenhaminan ja Reykjavikin suurlähetystöissä on ollut erinomaisia kollegoja ja loistavaa ilmapiiri niin työasioiden kuin ulkosuomalaisena elämisen arkisempienkin käytännön asioiden hoitamiseen. 

 

Kiitämme Juhaa kuluneista vuosista ja toivotamme koko perheelle hyvää muuttomatkaa ja paluuta Suomeen! Tässä jutussa Juha kertoo odotuksistaan (avautuu uuteen ikkunaan) komennuksen alussa elokuussa 2018.