Kommodori Juha Tuominen on uusi puolustusasiamies Oslossa

Kommodori Juha Tuominen aloitti elokuun alussa puolustusasiamiehenä Oslossa. Tuomisen vastuulla ovat Norjan lisäksi myös Tanska ja Islanti.

Juha Tuominen Juha Tuominen. Kuva: Elin Jungar

Tuominen on alun perin kotoisin Perniöstä, mutta koti Suomessa on nykyisin Turussa. Viime vuosina hän on työskennellyt Merivoimien esikunnassa operatiivisen- ja tiedustelutoimialan tehtävissä Turussa. Kansainvälistä kokemusta löytyy myös, kriisinhallinnan tehtävistä.  Vuonna 2009–2010 hän työskenteli Nato-johtoisen KFOR-operaation esikunnassa Kosovossa. Lisäksi hän on käynyt lukuisia kursseja Pohjoismaissa ja Saksassa.

Uusissa työtehtävissä Tuominen toimii Puolustusvoimien virallisena edustajana Norjassa. Tehtävänä on muun muassa raportoida turvallispoliittisessa ja sotilaallisessa toiminnassa tapahtuvista muutoksista ja muista siihen liittyvistä mielenkiintoisista asioista. Puolustusasiamies toimii lisäksi suurlähettilään neuvonantajana puolustuspoliittisissa kysymyksissä sekä linkkinä asemamaiden ja Suomen välillä maanpuolustukseen liittyvissä kysymyksissä.

Tuominen on yksi Suomen 17 puolustusasiamiehestä ja apulaispuolustusasiamiehestä.  Puolustusasiamiehen toimistoja sijaitsee kaiken kaikkiaan neljässätoista Suomen lähetystössä. Asiamiehillä on sivuakkreditointeja lisäksi 25 maahan.

Norja entuudestaan tuttu

Norja ei ollut Tuomiselle täysin tuntematon ennen muuttoa.

– Norja on hyvin mielenkiintoinen maa ja olen aikaisemmin käynyt täällä sekä työ- että  lomamatkoilla perheen kanssa, muun muassa Pohjois-Norjassa sukeltamassa ja hiihtämässä, Tuominen kertoo.

Norjan kieli aiheuttaa kuitenkin vielä hänelle päänvaivaa.

– Lukeminen on tietysti helpompaa kuin kirjoittaminen ja ymmärtäminen. Mutta kouluruotsia pitäisi kyllä vielä hioa, jotta norja sujuisi, Tuominen sanoo nauraen.

Muuten työt ovat lähteneet hyvin käyntiin. Vaikka asemapaikka on Oslo, työhön liittyy paljon matkustamista, sekä Norjassa että ulkomailla.

– Olen jo ehtinyt käydä työmatkalla Bergenissä. Vastedes käyn myös muissa vastuumaissa, Islannissa ja Tanskassa, tapaamassa lähetystöjen henkilökuntaa ja viranomaisia.

Täydellinen kohde ulkoilmaihmiselle

Tuomisella on perhe, vaimo ja 14-vuotias tytär, mukana Oslossa. ­­Vaimo ja tytär ovat viihtyneet hyvin täällä Oslossa. Oslon kesähän on pistänyt parastaan tänä vuonna, aurinkoisen ja lämpimän sään ansiosta. Olemme ulkoilmaihmisiä ja nautimme vapaa-ajalla yhdessä Oslon luonnosta. Eilen kävimme esimerkiksi Holmenkollenissa ja lähitulevaisuudessa lähdemme varmasti luontomatkalle myös Oslon ulkopuolelle. Talven laskettelukelejä odotetaan innolla ja hiihtoloma on jo varattu Norefjelliin.

Teksti ja kuva: Elin Jungar/Suomen Oslon-suurlähetystö