Hyvä tietää

Asemapaikan sijainti

Namibia sijaitsee eteläisessä Afrikassa 17. ja 29. eteläisen leveyspiirin välissä. Maa rajoittuu lännessä Atlantin valtamereen, etelässä ja idässä Etelä-Afrikan tasavaltaan, idässä Botswanaan ja pohjoisessa Sambiaan sekä Angolaan. Namibiasta ei ole suoria lentoja Suomeen.

Asuminen, asunnot

Asunto hankitaan tyypillisesti kiinteistönvälitystoimiston kautta tai lehti-ilmoituksia seuraten. Vuokra-asuntoja on suhteellisen hyvin saatavilla, mutta asuntojen varustelutaso vaihtelee suuresti. Turvallisuuteen tulee kiinnittää erityistä huomiota asuntoa valittaessa. Facebookissa on lisäksi lukuisia asunnonvälityssivuja, joiden avulla voi arvioida asuntomarkkinoiden paikallista hinta- ja varustelutasoa. Yleisimpien asunnonvälityssivujen käyttö Namibiassa on myös yleistynyt etenkin lyhyempiaikaisessa asunnonvuokrauksessa. Valikoima etenkin Windhoekissa on suhteellisen monipuolinen.

Autot

Namibiassa on vasemmanpuoleinen liikenne, joten autoissa on oikeanpuoleinen ohjaus. Namibiassa on myytävänä erimerkkisiä autoja uutena ja käytettynä. Pääkaupungissa huolto toimii hyvin, mutta osaan automerkeistä voidaan joutua tilamaan varaosia ulkomailta. Windhoekissa on useita autovuokraamoita ja auton vuokraamiseen riittää eurooppalainen ajokortti. Yli 12 vuotta vanhojen autojen sekä autojen, joissa on vasemmanpuoleinen ohjaus, maahantuonti on kielletty.

Edustustot

Suomen suurlähetystö sijaitsee Namibian pääkaupunki Windhoekissa, ja se on ainoa Pohjoismaiden lähetystö. Muiden ulkovaltojen edustustoja on Windhoekissa noin 30. EU-maista suurlähetystö on Suomen lisäksi Espanjalla, Portugalilla, Ranskalla ja Saksalla.

Hankinnat

Kauppojen tuotevalikoima on kohtalaisen hyvä ja monipuolinen. Tavarat kauppoihin tulevat pääasiassa Etelä-Afrikasta. Suurimmat ruokakauppaketjut (SPAR, Checkers) ovat auki jokaisena viikonpäivänä. Aukioloajat vaihtelevat siten, että muutamat supermarketit ovat arkipäivinä auki klo 8–20. Viikonloppuisin kaupat ovat auki lähinnä aamupäivisin lukuun ottamatta suurimpia kauppakeskuksia:

Ilmasto

Maan ilmasto on hyvin kuiva. Windhoekissa on keskimäärin 300 aurinkoista päivää vuodessa. Päivän keskilämpötila on ympäri vuoden 20–30°C välillä, mutta kesä–heinäkuussa saattaa pääkaupungin yölämpötila laskea pakkasen puolelle. Sadekausi ajoittuu joulu–huhtikuulle.

Joukkoliikenne

Windhoekissa ei ole julkista liikennettä muutamaa kaupungin bussilinjaa lukuun ottamatta, jotka liikennöivät keskustan ja Katuturan välillä. Pitkän matkan linja-autot ajavat pääväyliä etelästä pohjoiseen sekä rannikolle. Yleiset taksit ovat paikallisten suosima kulkuväline, mutta niiden käyttö ei ole suositeltavaa. Yksityiset taksit ovat luotettavia ja niiden käyttö on turvallista.
Yleisessä käytössä on myös kyydintilaussovellus LEFA. Sovelluksen kautta on turvallista tilata takseja.
Eri palveluntarjoajien pikkubussit kulkevat useita kertoja päivässä suurimpien kaupunkien välillä, ja niillä matkustaminen on käytännöllistä sekä suhteellisen edullista. Riskialttiin liikennekäyttäytymisen vuoksi on kuitenkin syytä kiinnittää erityistä huomiota turvallisuusseikkoihin palveluntarjoajaa valitessa.

Juomarahat

Yleisenä käytäntönä on 5–10 prosentin juomaraha laskun loppusummasta.

Jätehuolto

Windhoekin kaupungilla on oma jätehuoltoverkosto, joka toimii suhteellisen tehokkaasti. Myös yksityisiä jätefirmoja toimii varsinkin kaupunkialueilla. Maaseuduilla ei ole järjestettyä jätehuoltoa.

Kansalliset vapaapäivät

  • Uudenvuodenpäivä 1.1.
  • Itsenäisyyspäivä 21.3.
  • Pääsiäisen pyhät
  • Workers' Day 1.5.
  • Cassinga Day 4.5.
  • Helatorstai (riippuen pääsiäisen ajankohdasta)
  • Africa Day 25.5.
  • Heroes Day 26.8.
  • International Human Rights Day 10.12.
  • Joulun pyhät
Mikäli kansallinen vapaapäivä osuu sunnuntaille, myös seuraava maanantai on vapaapäivä.

Kirjallisuus

Kattavin valikoima on Exclusive Books -ketjun kirjakaupassa, joka sijaitsee Grove Mall -kauppakeskuksessa. CNA-kirjakauppaketju myy lähinnä bestseller-kirjoja. Sen lehtivalikoima on suhteellisen hyvä. Myös joitakin yksityisiä kirjakauppoja löytyy pääkaupungista ja rannikon kaupungeista.

Kodinhoitoapu

Palveluhenkilökuntaa on helposti saatavilla, ja sen käyttö on yleistä. Henkilökunnan palkkataso on Eurooppaan verrattuna alhainen, mutta korkea useimpiin Afrikan maihin verrattuna.

Koulut ja opiskelu

Suomalaisia opiskelee Namibiassa erilaisissa vaihto-ohjelmissa muun muassa Namibian yliopistossa (UNAM(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan)) ja Namibian University of Science and Technologyssä (NUST(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan)). Windhoekissa voi suorittaa IB-tutkinnon Windhoek International Schoolissa(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan).

Käymälät

Kaupunkien ostoskeskuksissa, ravintoloissa ja elokuvateattereissa on yleensä siistejä käymälöitä.

Lapset

Windhoekissa on useita päiväkoteja. Lasten harrastusmahdollisuudet ovat kohtalaisen monipuoliset.

Lemmikit

Matkustettaessa Namibiasta Suomeen yhdessä lemmikin kanssa kyseessä on ei-kaupallinen tuonti. Tuontiehdot ovat hieman ankarammat, jos lemmikki matkustaa ilman saattajaa.

Liikennekäyttäytyminen

Liikenne on suuri riskitekijä Namibiassa, ja henkilövahingot ovat yleisiä. Tieverkosto on maassa hyväkuntoinen, mutta välimatkat kaupunkien välillä ovat pitkiä ja kuljettajat ajavat huomattavia ylinopeuksia. Sorateillä maksiminopeudeksi suositellaan 80 km/h mahdollisesti korkeammista nopeusrajoituksista huolimatta. Myös villieläimiä on syytä varoa taajamien ulkopuolella ajettaessa. Liikenneruuhkat ovat harvinaisia. Julkisen liikenteen puutteesta johtuen rattijuopumus on yleistä, joskin rangaistavaa. Liikenteessä on syytä olla valpas ja noudattaa liikennesääntöjä. Pimeällä ajamista ei suositella. Ryöstöjen ja varkauksien estämiseksi on ajon aikana syytä pitää ajoneuvon ikkunat suljettuina ja ovet lukittuna. Kaikkialla Windhoekissa tulee välttää jalankulkua ja lenkkeilyä etenkin pimeällä. Erityisesti yksin liikkuminen altistaa vaaralle. Pyöräily on kohtalaisen harvinaista, eikä Windhoekissa ole pyöräteitä. Pyöräillessä tulee noudattaa pitkälti samaa varoivaisuutta kuin käveltäessä ja autolla ajettaessa.

Majoitus

Namibiassa on monipuolisesti saatavilla eritasoisia majoitusvaihtoehtoja. Korkeatasoisia hotelleja on paljon, mutta myös hinta nousee verrattain korkeaksi majoitustason noustessa.

Pankit

Pankkipalveluiden hoitaminen on paikoin aikaa vievää ja palvelumaksut ovat korkeita. Laskujen maksaminen onnistuu myös verkossa. Namibiassa toimivat kaikki yleisimmät luottokortit sekä Visa Electron. Pankkiautomaatteja on kohtuullisesti pääkaupunkiseudulla ja muissa taajamissa. Yleisimpiä automaatteja ovat Bank Windhoek, FNC ja Standard Bank. Vartijoista huolimatta rahaa nostaessa on syytä noudattaa varovaisuutta. Tiliä kannattaa tarkkailla, sillä luottokorttien kopioimista tapahtuu.

Parturi-kampaamot

Parturi–kampaamopalveluita on runsaasti tarjolla. Hintataso on huokea. Esimerkiksi hiustenleikkauksen hinnat vaihtelevat 10–30 euron välillä. Lisäksi kaupungista löytyy tasokkaita kauneushoitoloita, joiden hintataso on huomattavasti Suomen vastaavaa alhaisempi.

Posti

Posti jaetaan postitoimistojen yhteydessä oleviin postilokeroihin. Postin kulku Suomeen ei ole luotettavaa ja saattaa kestää kuukausia. Kirjeiden kirjaaminen tai kuriiripalveluiden käyttäminen on suositeltavaa.

Puhelimet

Puhelinyhteydet toimivat hyvin kaupungeissa ja valtateiden varrella. Namibiassa toimii kaksi matkapuhelinoperaattoria, MTC(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan) ja TN Mobile(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan), joista MTC on kilpailijaansa huomattavasti suositumpi. Kännyköiden kuuluvuusalue ei vielä kata koko Namibiaa. Erämaassa toimii vain satelliittipuhelin. Internet-yhteyden voi hankkia prepaidina tai vuosisopimuksella MTC:ltä, Telecomilta tai Paratukselta. Yhteyksissä esiintyy toisinaan pitkiäkin katkoja.

Pukeutuminen

Kesä–elokuussa illat ja yöt ovat kylmiä ja ajoittain päivisinkin tarvitsee lämmintä vaatetusta. Suurimman osan vuotta on kuitenkin niin lämmintä, että tavalliset kesävaatteet ovat sopivin vaatetus. Työpukeutuminen on siistiä, muttei välttämättä muodollista. Juhlatilaisuuksissa käytetään yleensä tummaa pukua tai kansallispukua. Maassa pukeudutaan länsimaisittain.

Puoliso

Puolison työluvan saaminen on hyvin vaikeaa. Namibia on tiukentanut lupakäytäntöä vahvistaakseen namibialaisten työllisyysmahdollisuuksia.

Pysäköinti

Pysäköintialueet ovat kaupungeissa merkitty tarkkaan. Maksullinen pysäköinti on edullista ja suhteellisen turvallista.

Ravinto

Namibiassa syödään paljon lihaa, joka on laadukasta ja suhteellisen edullista. Tuoretta kalaa saa pääasiassa vain rannikon kaupunkien ravintoloista. Pakastettua kalaa on monipuolisesti saatavana suurimmissa kaupungeissa. Ulkona grillaaminen, joka tunnetaan nimellä braai, on hyvin yleinen ruoan valmistustapa ja yhdessäolon muoto.
Kaupungeista löytyy paljon hyviä ravintoloita, jotka edustavat maailman eri keittiöitä. Myös allergioitten ja esimerkiksi keliakian kanssa pärjää pienellä vaivannäöllä. Kasvisruokaa saa lähes kaikista pääkaupungin ravintoloista.
Kraanavesi on periaatteessa juotavaa, mutta useat juovat silti pullotettua vettä maun vuoksi. Tyhjien vesikanistereiden täyttöpisteitä löytyy ruokakaupoista ja huoltoasemilta. Ruuanlaittoon ja keitettynä kraanavesi sopii mainiosti.

Sähkövirta

Maassa on kolmipäiset pistokkeet, joita käytetään myös Etelä-Afrikassa. Adaptereita on saatavilla kaikissa suurimmissa supermarketeissa.

Terveydenhuolto

Maan pohjoisosassa malaria on yleistä erityisesti runsaimpana sadeaikana tammi–huhtikuussa. Pohjoiseen matkustettaessa tulee käyttää malarianestolääkitystä. HIV/AIDS on vakava ongelma maassa, joten tartuntavaaraan liittyvää riskikäyttäytymistä tulee välttää. Namibian huomattavan kuuma, kuiva ja ajoittain pölyinen ilmasto saattaa aiheuttaa herkkäihoisille iho-ongelmia. Suositeltavaa onkin juoda pullotettua vettä noin kaksi litraa päivässä.
Pääkaupungissa lääkäripalvelut ovat suhteellisen hyvätasoisia, mutta maaseudulla lääkäripalvelujen saatavuus on heikkoa ja evakuointi saattaa kestää kauan. Hyvätasoisten lääkäripalvelujen saannin edellytyksenä on kattava matkavakuutus, muuten etenkin yksityisklinikat voivat kieltäytyä hoidosta.
Apteekkien valikoima on pääsääntöisesti hyvä.

Turvallisuus

Rikollisuutta esiintyy erityisesti suurimmissa kaupungeissa. Turisteihin kohdistuva väkivaltarikollisuus on edelleen melko vähäistä, mutta ryöstöt ja taskuvarkaudet ovat yleisiä. Ennen matkaa kannattaa tutustua säännöllisesti päivitettävään Namibian matkustustiedotteeseen(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan).

Valuutta

Valuuttana toimii Namibian dollari, mutta Etelä-Afrikan randit käyvät myös maksuvälineenä (dollari on sidottu randiin). Huomioi kuitenkin, että Namibian dollarit eivät käy Etelä-Afrikassa.

Vapaa-aika

Ajankohtaisia tapahtumia on vuodenajasta riippuen vaihtelevasti. Hyviä tapahtumakalentereita ovat esimerkiksi
Museot ja nähtävyydet
Elokuvat
Namibiassa toimii eteläafrikkalainen Ster-Kinekor-elokuvateatteriketju, jolla on kaksi teatteria Windhoekissa ja yksi Swakopmundissa. Elokuvatarjonta on suppeahko painottuen paikallisiin ja kansainvälisiin valtavirtaelokuviin.
Liikunta
Urheilumahdollisuudet Windhoekissa ovat kohtalaisen monipuoliset. Tekemistä löytyy aina patikoinnista uimiseen ja kuntosaliharjoittelusta joogaan. Maastopyöräily ja lenkkeily ovat myös yleisiä vapaa-ajanviettotapoja.