27.5.2024

Namibia: matkustustiedote

Turvallisuustaso

Noudata tavanomaista varovaisuutta

Muut turvallisuustason tiedot

Namibia on monessa suhteessa turvallinen maa, mutta rikollisuus on kasvussa. Noudata yleistä varovaisuutta, erityisesti liikenteessä. Tarkista rokotustarve.

UM:n matkustustiedotteet ovat suosituksia

Vastaat matkapäätöksestäsi aina itse. Paikallisilla viranomaisilla on ensisijainen vastuu kaikkien maan alueella oleskelevien ihmisten turvallisuudesta ja hätätilanteissa etsintä- ja pelastustoimista. Kriisitilanteissa noudata paikallisten viranomaisten ohjeita. Seuraa uutisointia tiedotusvälineissä sekä tiedotusta edustuston verkkosivuilla ja sosiaalisen median kanavissa. Ulkoministeriö ja Suomen ulkomaanedustustot avustavat suomalaisia konsulipalvelulain mukaisesti. Mikäli Euroopan unionin ulkopuolisessa kohdemaassa ei ole Suomen edustustoa, voit kääntyä muiden EU-maiden edustustojen puoleen. Matkatoimiston järjestämällä matkalla olevaa avustaa ensisijaisesti matkanjärjestäjä.

Konsulipalvelulaki(Linkki toiselle web-sivustolle.)
Konsulisuojeludirektiivi(Linkki toiselle web-sivustolle.)
Laki matkapalveluyhdistelmistä(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Suosittelemme aina matkavakuutuksen ottamista. Tarkista ennen matkaasi matkavakuutuksesi kattavuus ja voimassaolo erityisesti jos sinulla on jokin sairaus, olet raskaana, matkasi suuntautuu vaarallisille alueille tai harrastat riskialttiita lajeja, Sairastuneen tai vainajan kotiuttaminen on kallista ja vaikea järjestää ilman kattavaa matkavakuutusta, eikä hoitoa aina saa ulkomailla ilman maksusitoumusta tai ennakkomaksua.

Tee matkustusilmoitus osoitteessa https://matkustusilmoitus.fi/(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Yleinen turvallisuustilanne

Yleistä hätänumeroa ei ole. Isoimmilla paikkakunnilla on omat hätänumeronsa poliisille, palokunnalle, ambulanssille ja terveyspalveluihin kuten sairaaloihin.

Poliisi (pääkaupunki Windhoek, Khomas-lääni): hätänumero 061-209 4111/101 111.

Rikollisuus

Rikollisuutta esiintyy eniten suurimmissa kaupungeissa. Turisteihin kohdistuneita näpistyksiä ja teräaseilla uhkailuja ryöstötarkoituksessa on sattunut taajamien ulkopuolella ja turistien suosimilla alueilla. Automurrot ovat lisääntyneet.
Varkauksia tehdään myös päiväsaikaan, joten aina ulkona liikuttaessa on syytä säilyttää varsinkin rahat, passi ja matkapuhelin varkailta näkymättömissä.

Arvotavarat tulee jättää hotellin turvalokeroon. Tärkeimmistä asiapapereista kuten passista on hyvä ottaa kopiot ja säilyttää ne erillään alkuperäisistä tai kuvata ne matkapuhelimeen. Mikäli joutuu varkauden kohteeksi, siitä on ilmoitettava paikalliselle poliisille matkavakuutusta varten.

Namibian poliisin yhteystiedot:

http://www.nampol.gov.na/fi/contact-us(Linkki toiselle web-sivustolle.)
Namibian Police Force
Corner of Bahnhof Street and Independence Avenue
Windhoek Central
Puh: +264 61 209 4111/101 111

City Police, Windhoek
Puh: +264 61 302 302 (maksuton)
Tekstiviestit: +264 61 4444

Jos passisi katoaa tai varastetaan, tee siitä ilmoitus paikalliselle poliisiasemalle. Mikäli kohdemaassa ei ole Suomen edustustoa, hae hätämatkustusasiakirjaa (ETD = Emergency Travel Document) toisen EU-maan edustustosta.

Ota kopiot tärkeimmistä asiapapereista kuten passista ja lentolipuista. Säilytä ne erillään alkuperäisistä.

Liikenne

Liikenteessä tulee olla valppaana ja välttää pimeällä ajamista kaupunkien ulkopuolella. Ajovalot on hyvä pitää päällä myös päivällä liikuttaessa. Päällystiet ovat hyväkuntoisia.

Korkeista nopeuksista johtuen kuolonkolareita sattuu usein. Sora- ja hiekkateillä on ajettava erityisen varovasti.

Pimeän aikaan maaseudulla liikuttaessa on varottava villi- ja kotieläimiä, jotka usein pyrkivät teille.

Mikäli vuokraat auton, lue tarkkaan auton vuokrasopimus ja erityisesti vuokraajan omavastuusäännöt.

Terveys

Maan pohjoisosassa malaria on yleistä erityisesti sadeaikana (tammi−huhtikuu) ja sinne matkustettaessa suositellaan käyttämään malarianestolääkitystä. HIV/AIDS on vakava ongelma maassa, joten tartuntavaaraan liittyvää riskikäyttäytymistä tulee välttää.

Namibian erittäin kuuma ja kuiva ilmasto saattaa aiheuttaa herkkäihoisille iho-ongelmia. Suositeltavaa onkin juoda pullotettua vettä noin kaksi litraa päivässä.

Varmistathan että influenssarokotteesi on voimassa.

Pääkaupungissa lääkäripalvelut ovat suhteellisen hyvätasoisia, mutta maaseudulla lääkäripalvelujen saatavuus on heikkoa ja evakuointi saattaa kestää kauan.

Hyvätasoisia lääkäripalveluja saa lähinnä yksityisklinikoilla, joiden hintataso on korkea ja maksu vaaditaan usein etukäteen.

Maahantulosäännökset

Alaikäisten lasten kanssa matkustaessa kannattaa huomioida, että Namibian viranomaiset saattavat vaatia maahan tultaessa virallisen laillistetun asiakirjan perhesuhteista, ja jos lapsi matkustaa vain toisen huoltajansa kanssa, myös toisen huoltajan kirjallisen suostumuksen. Asiakirjojen puuttuminen voi jopa estää lennolle tai maahan pääsyn.

Namibian suurlähetystö Helsingissä:
http://www.namembassy.fi/(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Namibian sisäministeriö:
http://www.mha.gov.na/(Linkki toiselle web-sivustolle.)

UM ei vastaa vieraiden valtioiden maahantulosäännöksistä, kuten passin voimassaoloa koskevista ehdoista tai viisumivelvollisuudesta. Varmista ajantasaiset maahantulosäädökset kohdemaan viranomaisilta, esimerkiksi maan lähimmästä edustustosta.

Lue lisää Suomen kansalaisen matkustusasiakirjoista osoitteessa https://um.fi/passi/(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Yhteystiedot


Päivystys: Hätätapauksissa ota yhteys ulkoministeriön päivystykseen: puhelin +358 9 1605 5555 ja sähköposti [email protected].