Namibiassa pohdiskellaan Nujoman ilmoitusta

Namibian entinen presidentti, kansakunnan perustajaisäksi kutsuttu Sam Nujoma ilmoitti viime viikolla Swapo-puolueen keskuskomitean kokouksessa, ettei hän asetu ehdolle puolueen presidentiksi puoluekokouksessa marraskuun lopulla. Ilmoitus tuli yllätyksenä vaikka asiasta on spekuloitu vuosikausia.

Ilmoitusta edelsi presidentti Pohamban suostuminen puolueen presidenttiehdokkaaksi. Ilmoitus tuli siinä mielessä yllätyksenä, että puoluekokoukseen on vielä parisen kuukautta aikaa. Spekulointi eroilmoituksen syistä, seurauksista ja uskottavuudesta jatkuu. Onko Nujoma todella siirtymässä eläkkeelle ja syrjään politiikasta vai tekikö hän ilmoituksen vain rauhoittaakseen kansakuntaa, joka on käymistilassa?

Tiedotusvälineiden mukaan Hage Geingob, jota on veikattu Swapon varapresidentiksi, valmistelee perustuslain muutosta, jossa herätetään uudelleen henkiin Swapon National Chairman -toimi Nujomaa varten.

Toisaalta Nujoma on aikaisemminkin ilmoittanut, että jää eläkkeelle. Näin tapahtui hänen ilmoitettuaan ettei pyri uudestaan presidentiksi vuonna 2004.

Namibiassa on suunnitteilla uusi puolue, joskin sen käynnistämisen ajankohta on arvailujen varassa. Uuden puolueen aktiivit eivät usko, että Nujoma eläköityy, vaan hänet nostetaan puolueen presidentiksi "kansan tahdosta" puoluekokouksessa.

Yllättäen myös pääministeri Nahas Angula oli radiohaastattelussa tuonut esiin tämän mahdollisuuden reaktionaan Nujoma eroilmoitukseen.

Spekulointi jatkuu mediassa, politiikan tutkijoiden kammioissa ja diplomaattien pöydissä.

Seija Kinni, Windhoek