Utrikesministeriets regionstrategi för Asien och Oceanien 2001


Utrikesministeriet förnyar sina regionala verksamhetsplaner. Ministeriets ledningsgrupp slog i börjn av juni fast en regionstrategi för Asien och Oceanien, som ersätter verksamhetslinje.

Regionstrategin skall ge en helhetsbild av Finlands målsättningar i Asien och Oceanien samt presenera de medel, med vilka man önskar nå målsättningarna. Finlands verksamhet i Asien sammankopplas allt mer med Europeiska Unionens åtgärder och målsättnin. I praktiken förutsätter all verksamhet ett intimt samarbete med såväl inhemska som utländska partners. De nationella målsättningarna inom strategin och medlen hur de skall förverkligas granskas med utgångspunkt från utrikesförvaltningen.

I strategipappret och dess bilagor beskrivs utvecklingsdragen i regionen på basen av allmänt framförda estimat, granskade enligt subsektorer. Dessutom bedömer man hur USAs och Rysslands politik i Asien förväntas utvecklas under närmaste framtid. I denna verksamhetsmiljö beskriver man Finlands målsättningar, medel och resurser, inklusive våra särskilt starka sidor på nio delsektorer:
- Stabilitet och trygghet
- Finlands ekonomiska fördelar
- Konsultjänster
- Kultur-, utbildnings- och forskningssamarbetet
- Mänskliga rättigheter, demokrati och rättsstat
- Minskning av fattigdom
- Miljö och hållbar utveckling
- Internationell kriminalitet, narkotika och terrorism
- Offentlig diplomati

Strategin är inte ett färdigt utarbetat, för en särskild tidsperiod fastställt verksamhetsprogram utan den kompleteras kontinuerligt genom dialog mellan ministeriet, beskickningarna och övriga samarbetspartners. Strategin skall å ena sidan tjäna cheferna och personalen vid beskickningarna i Asien och Oceanien i att planera och genomföra sin verksamhet, och å andra sidan hjälpa politiska och övriga beslutsfattare att utnytja sina resurser på ett ändamålsenligt sätt. Strategin utgör också ett medel att informera allmänheten om Finlands målsättningar i Asien och hur utrikesförvaltningen ämnar befrämja uppnåendet av dessa mål. Därför har strategin utarbetats till ett offentligt dokument, som kan läsas på utrikesministeriets webb formin.finland.fi

Ytterligare information: utrikesrådet Arto Kurittu tel. 1341 5523.

















ihmisoikeudet