Ulkomaankauppaministeri Jari Vilén allekirjoitti Suomen ja Kirgisian välisen investointisuojasopimuksen ja verosopimuksen


Ulkomaankauppaministeri Jari Vilén allekirjoitti tänään Helsingissä Presidentin linnassa järjestetyssä tilaisuudessa Suomen ja Kirgisian välisen sijoituksia edistävän ja suojaavan sopimuksen sekä kaksinkertaista verotusta välttävän sopimuksen. Kirgisian puolelta investointisopimuksen allekirjoitti Kirgisian ulkomaankauppa- ja teollisuusministeri Sadriddin Dzhienbekov ja verosopimuksen maan ulkoministeri Askar Aitmatov. Allekirjoitustilaisuudessa olivat läsnä Tasavallan presidentti Tarja Halonen ja Kirgisian presidentti Askar Akajev.

Investointisopimus on neuvoteltu Suomen tekemän aloitteen pohjalta. Varsinaiset neuvottelut käytiin Bishkekissä helmikuussa 2003.

Suomi pyrkii sopimuksella turvaamaan elinkeinoelämämme yleiset toimintaedellytykset maassa. Sopimus suojaa sijoituksia poliittiselta riskiltä ja lisää sijoitusympäristön ennakoitavuutta. Sopimus edellyttää suomalaisten sijoitusten syrjimätöntä kohtelua muiden maiden sekä Kirgisian omien yritysten sijoituksiin nähden.

Edelleen sopimuksella turvataan sijoitettujen varojen ja niiden tuottojen vapaa siirto maahan ja sieltä pois. Sopimus velvoittaa korvaamaan pakkolunastuksesta, takavarikosta ja vahingon aiheuttamisesta syntyvät vahingot. Mahdolliset riitatapaukset voidaan ratkaista myös kansainvälisessä välimiesoikeudessa lähinnä investoijan oikeusturvan lisäämiseksi.

Tavoitteina ovat investointien suojaamisen lisäksi myös pyrkimykset myötävaikuttaa Kirgisian talouden kehitykseen, kansainvälisten työelämän normien kunnioittamiseen sekä sosiaalisten olojen ja ympäristönsuojelun edistämiseen.

Kirgisia on Suomen kahdenvälisen kehitysavun keskeinen kohdemaa Keski-Aasiassa. Suomen kehitysyhteistyöhankkeet keskittyvät pankkitoiminnan kehittämiseen sekä ympäristöön ja terveydenhuoltoon. Investointisuojasopimuksen tekeminen Kirgisian kanssa myötävaikuttaa Suomen kehitysyhteistyöhön suuntautuneen toiminnan kohdentamisessa enemmän kaupallisille perusteille rakentuvaan yhteistyöhön Suomen tavoitteiden mukaisesti.

Kirgisia pyrkii vahvistamaan asemaansa ulkomaisten investointien kohteena ja on ryhtynyt aktiivisesti houkuttelemaan maahan ulkomaisia sijoituksia neuvottelemalla mm. investointisopimuksia useiden Euroopan maiden kanssa.

Tuloveroja koskevan kaksinkertaisen verotuksen välttämistä koskeva sopimus helpottaa niinikään investointien tekemistä sopimusvaltiosta toiseen ja muutoinkin vahvistaa sopimusvaltioiden välisiä taloudellisia suhteita. Verosopimusta koskevat neuvottelut käytiin Kirgisian aloitteesta maaliskuussa 2003 Helsingissä.

Sopimus sisältää määräyksiä, joilla sopimusvaltiolle myönnetään oikeus verottaa eri tuloja, kun taas toisen sopimusvaltion on vastaavasti luovuttava käyttämästä omaan verolainsäädäntöön perustuvaa verottamisoikeuttaan tai muulla tavoin myönnettävä huojennusta verosta, jotta kansainvälinen kaksinkertainen verotus vältetään. Lisäksi sopimuksessa on muun muassa syrjintäkieltoa ja verotustietojen vaihtoa koskevia määräyksiä.

Lisätietoja investointisopimuksen osalta: yksikön päällikkö Jukka Nystén, ulkoministeriö, puh. 1605 5071 ja verosopimuksen osalta: finanssineuvos Antero Toivainen, valtiovarainministeriö, puh. 1603 3167