Tausta: Finanssikriisillä keskipitkän aikavälin vaikutuksia Mosambikissa

Mosambikissa maailman finanssikriisillä ei ole ollut suurempia välittömiä vaikutuksia. Keskipitkän- ja pitkän aikavälin vaikutukset lienevät suuremmat ja tuonevat haasteita maan taloudelle.

Välittömät kriisin vaikutukset ovat Mosambikissa olleet vähäiset. Tätä ovat edesauttaneet maan vaatimaton integroituminen maailmanmarkkinoihin ja mosambikilaisten pankkien erityispiirteet. Pitkäaikaisia lainoja on vähän, pankkien likviditeetti on hyvä ja ne toimivat suhteellisen konservatiivisesti ja pankit ovat erittäin kannattavia, mikä vähentää konkurssin vaaraa.

Mosambikin osakemarkkinat ovat vasta alkuasteella ja hyvin harvat yritykset ovat rekisteröityneet pörssiin.

Keskipitkän- ja pitkän aikavälin vaikutukset voivat olla suurempia. Suurimpia riskejä lienevät raaka-aineiden hinnan kehitys ja sitä kautta vaikutus reaalitalouteen, vaikutukset vientiin ja tuontiin, talouskasvun heikkeneminen, ulkomaisen avun väheneminen ja suorien ulkomaisten investointien supistuminen. Myös pankkien ulkomainen omistus voi olla ongelmallista.

Lähes kaikki Mosambikissa toimivat liikepankit ovat ulkomaisessa omistuksessa, ja yli 50 prosenttia niiden pääomasta on ulkomailta (Portugali, Englanti, Etelä-Afrikka). Tämä voi olla uhka Mosambikin taloudelle, mikäli emoyhtiöt vetävät varansa pois tytäryhtiöistään. Toisaalta riskiä pienentää se, että tytäryhtiöitä hallinnoidaan itsenäisesti emoyhtiöistä eikä omistajapankkien joukossa ole amerikkalaisia pankkeja.

Raaka-ainehinnat ja kauppataseen huonontuminen suurin huolenaihe

Maailman raaka-ainehintojen odotetaan laskevan dramaattisesti vuonna 2009 johtuen finanssikriisiä  seuraavasta maailmanlaajuisen kysynnän alenemisesta. Suurin finanssikriisin vaikutus Mosambikissa nähtäneenkin raaka-ainehintojen vaihteluiden kautta sekä viennin ja tuonnin muutoksina. 

Mosambikin suurimman vientituotteen, alumiinin, maailmanmarkkinahinnan odotetaan alenevan. Maan viennistä yli puolet on alumiinia, joten sen hinnanlasku vaikuttaa negatiivisesti maan talouteen. Perinteisten vientituotteiden kuten puuvillan, tupakan ja sokerin viennin oletetaan kasvavan, samoin kuin maakaasun. Sähkön viennin oletetaan pysyvän samalla tasolla. 

Toisaalta Mosambikin tuonnista 14 prosenttia on öljytuotteisiin liittyvää. öljynhinnan oletettu lasku vaikuttaa myönteisesti maan kauppataseeseen. Mosambik on riippuvainen ruoantuonnista. Yllättäen ruoanhintakriisi ei suuremmin vaikuttanut tuontiin, sillä hinnannousu kompensoitiin tuonnin määrän laskulla. 

Myös laadusta esimerkiksi riisin osalta tingittiin. Ruoanhintojen aleneminen vaikuttanee myönteisesti kauppataseeseen, ellei se samaan aikaan lisää tuonnin määrää. 

Kauppataseen huonontuminen riippuu Mosambikin kauppakumppaneiden talouden tilasta. Suurin osa viennistä suuntautuu Eurooppaan, joten finanssikriisin vaikutukset eurooppalaisiin valtioihin välittyvät Mosambikiin viennin alenemisena. Vienti Yhdysvaltoihin on vähistä. Myös Etelä-Afrikkaan suuntautuva vienti on merkittävä ja Etelä-Afrikan talouden taantuma vaikuttanee kielteisesti Mosambikin vientiin. Kiinaan ja Intiaan suuntautuva kasvava vienti voi osin kompensoida viennin laskua muualle. Vaihtotaseen alijäämä (n. 10% BKT:sta) on perinteisesti rahoitettu kehitysavulla ja yksityisillä pääomavirroilla, etenkin suorilla ulkomaisilla investoinneilla. Finanssikriisi saattaa vaikeuttaa rahoitusta. 

Finanssikriisillä voi myös olla negatiivinen vaikutus ulkomaankaupan vaihtosuhteeseen, joka tosin hyötynee dollarin vahvistumisesta euroon nähden.

Talouskasvu voi vähentyä - yltänee kuitenkin 6 prosenttiin

Talouskasvun oletetaan yltävän 6,7 prosenttiin vuonna 2009. Finanssikriisi voi kuitenkin vaikuttaa kielteisesti tämän kasvuennusteen saavuttamiseen. Kasvun ei kuitenkaan uskota putoavan alle 6 prosentin. Raaka-ainehintojen laskun vaikutus vientiin (etenkin alumiini) ja sitä kautta megahankkeisiin voi vaikuttaa maan talouskasvuun, joka tällä hetkellä nojaa megahankkeiden suoritukseen. 

Tulevaisuudessa vaikutukset voivat näkyä pienempinä turismituloina tai yksityisen investoinnin vähenemisenä, mikä vaikuttaa kielteisesti talouskasvuun. Luotonsaannin vaikeutumisen ja alentuneen riskinottohalun seurauksena investoinnit saattavat vähentyä.

Kehitysavun väheneminen todellinen riski

Kehitysavun väheneminen on todellinen riski Mosambikin kaltaiselle apuriippuvaiselle maalle, jonka budjetista kehitysapu on yli 50 prosenttia. Teollisuusmaiden taantumalla lienee vaikutuksia maiden kehitysapumaksatuksiin. 

Mosambikissa vuoden 2009 budjetti- tai sektoritukea leikattaneen hyvin varovasti, mutta hankkeita voidaan lykätä tai pienentää. Myös dollarin vahventuminen euroon nähden vähentää maksatuksia, jotka on budjetoitu dollareissa. Tulevina vuosina myös budjetti- ja sektoritukea saatetaan leikata. Tosin jotkin maat kuten Irlanti ovat ilmoittaneet sektoriapuleikkauksista jo vuonna 2009. Yksi strategia Mosambikille ulkoisen rahoituksen hajauttamiseksi voi olla ei-perinteisten avunantajien (Kiina, Intia) avun lisääminen. 

Yllä kuvattujen vaikutusten ohella Etelä-Afrikan talouden kehitystä tulee seurata tarkkaan, sillä Etelä- Afrikan taantuman vaikutukset eivät tule vain viennin ja tuonnin kautta, vaan myös yksityisen investoinnin, inflaation ja siirtotyöläisten rahalähetysten muodossa. 

Lotta Valtonen, Maputo 

Mosambik on Suomen pitkäaikainen kehitysyhteistyön kumppanimaa. Suomi myöntää Mosambikille myös budjettitukea.