Suomelta lisätarjous Euroopan unionin joukkotavoitteeseen

Valtioneuvoston tiedotusyksikkö Tiedote 139/2003 16.5.2003


EU:n puolustusministerit kokoontuvat yleisten asiain ja ulkosuhteiden neuvoston yhteydessä pidettävään kolmanteen EU:n sotilaalliseen voimavarakonferenssiin maanantaina 19. toukokuuta. Suomi tulee konferenssin yhteydessä esittämään lisätarjouksen EU:n yhteiseen sotilaallisen kriisinhallinnan joukkotavoitteeseen. Tasavallan presidentti ja valtioneuvoston ulko- ja turvallisuuspoliittinen ministerivaliokunta ovat puoltaneet sitä, että Suomen lisätarjous koostuu suojeluosastosta. Asiaa on käsitelty myös hallituksen EU-ministerivaliokunnassa.

Suunnitelmien mukaan suojeluosasto olisi valmis unionin käyttöön vuosina 2006-2007 ja se käsittäisi suojelu- ja pelastusryhmän, suojelutiedusteluryhmän ja/tai kenttälaboratorioryhmän. Osasto asetettaisiin sotilaalliseen kriisinhallintaoperaatioon enintään kuuden kuukauden määräajaksi. Suojeluosaston perustaminen ja varustaminen katettaisiin puolustusvoimien toimintamenomäärärahoista sekä kansainvälisten valmiusjoukkojen kehittämisohjelmasta

Suojelutoiminta on identifioitu yhdeksi EU:n joukkotavoitteen puutealueista, jota Suomen tarjouksella pyritään osaltaan paikkaamaan. Suojelutoiminnan painoarvo on syyskuun 2001 terrori-iskujen jälkeen huomattavasti kasvanut. EU:n kriisinhallintatyössä, eri kansainvälisillä foorumeilla ja kansallisesti siviiliväestön ja kriisinhallintajoukkojen suojaaminen ydin-, biologisten ja kemiallisten aseiden vaikutuksia vastaan on saanut entistä enemmän huomiota osakseen.

Suojeluosastoa on mahdollista tarjota myös muiden kansainvälisten järjestöjen käyttöön. Suomen kansainvälisiin operaatioihin tarjottavan joukkopoolin monipuolistaminen vahvistaa laajan poliittisen harkinnan mahdollisuutta päätettäessä osallistumisesta eri järjestöjen (YK, ETYJ, EU, NATO) toimeenpanemiin operaatioihin. Joukkopoolista voidaan kussakin tilanteessa ja Suomen rauhanturvalainsäädännön asettamissa puitteissa, valita Suomen kannalta tarkoituksenmukaisimmat elementit kansainvälisen kriisinhallintajoukon kokoonpanoon.

Lisätietoja: yksikön päällikkö Elina Kalkku, UM, p. (09) 1605 5480, everstiluutnantti Jukka Sonninen, pääesikunta, p. (09) 1812 2552 ja majuri Asko Valta, pääesikunta, p. (09) 1812 3558








EU
NATO
UN
crisis management