Ministeri Siimes naistenpäivänä: Suomi lisää toimiaan tasa-arvon edistämisessä

Ulkoasiainministeriössä on tällä viikolla hyväksytty uusi kehitysmaapoliittinen sukupuolten tasa-arvon edistämisen strategia ja toimintaohjelma. Strategia on kehityspolitiikan ammattilaisille tarkoitettu käytännön työkalu, jota on valmisteltu ministeriössä vuoden ajan. Siinä määritellään ne maamme periaatteet, tavoitteet ja toimenpiteet, joiden avulla Suomi tehostaa vuosina 2003 - 2007 työtään sukupuolten tasa-arvoon ja naisten oikeuksien edistämiseksi.

Kehitysyhteistyö on jo parantanut naisten ja tyttöjen käytännön elämää. Pienillä uudistuksilla, esimerkiksi vedenhakumatkoja lyhentämällä tai koulutusta tarjoamalla, on saatu paljon aikaan. Nyt haasteena on vaikuttaa entistä monipuolisemmin sukupuolten eriarvoisuuden poistamiseen. Eriarvoisuus on köyhyyden voittamisen keskeinen este.

"Tasa-arvon edistäminen on vietävä periaatteista käytännön toimiin", sanoo kehitysyhteistyöstä vastaava ministeri Suvi-Anne Siimes. "Se on oltava yhteinen savotta, johon osallistuvat muutkin kuin alaan erityisesti vihkiytyneet. Toivon, että kehityspolitiikan toimintaohjelma lisää jokaisen virkamiehen ja hanketoteuttajan vastuuta siitä, että tasa-arvoasiat huomioidaan entistä paremmin kaikessa Suomen tekemässä kehitysyhteistyössä."

Suomen kehityspolitiikan yleisenä lähtökohtana on kumppanuus ja kehitysmaiden vastuu omasta kehityksestään, myös sukupuolten tasa-arvon edistämisestä. Niin Suomi kuin kehitysyhteistyön kumppanimaatkin ovat sitoutuneet sukupuolten tasa-arvon edistämiseen jo Pekingissä vuonna 1995 pidetyssä YK:n naisten maailmankonferenssissa, monessa ihmisoikeussopimuksessa ja hiljattain YK:n vuosituhannen vaihteen huippukokouksessa.

Ministeri Siimes muistuttaa Suomen hyväksymistä kansainvälisistä tasa-arvositoumuksista: "Meitä pidetään tasa-arvon mallimaana. Miksi emme sitten itsekään yllä kaikkiin niihin kansainvälisiin tavoitteisiin, joita olemme olleet sopimassa YK:ssa", Siimes kysyy ja tarjoaa esimerkin: "Jos haluamme saavuttaa sukupuolten samanpalkkaisuuden vielä minun tai edes tyttäreni elinaikana, meidän on jo aika terästää keinojamme."

Hän lisää, että joissakin asioissa, edistystä on kuitenkin tapahtumassa. "Pidän hyvänä, että hallitus on aloittanut lainvalmistelun, jotta lähestymiskielto voitaisiin määrätä myös samassa kotitaloudessa olevalle puolisolle. Olen tyytyväinen, jos samaan pakettiin voidaan lisätä myös lainmuutos, joka mahdollistaisi että naisiin kohdistuvasta perheväkivallasta voidaan nostaa virallinen syyte ilman, että uhri joutuu uudelleen väkivallantekijänsä armoille. Tämä olisi tehokas keino puuttua tähän erityisesti Suomea rasittavaan ihmisoikeusongelmaan", Siimes sanoo.

Lisätietoja antavat ministerin virkamiessihteeri Johan Schalin (09) 1605 6433, 040 776 5028, sähköposti [email protected] ja neuvonantaja Päivi Mattila (09) 1605 6105, 040 761 4956, sähköposti [email protected].











Kehitysyhteistyön verkkopalvelu global.finland.fi(Link to another website.)