Om den aktuella situationen i Kazakstan

Undantagstillståndet gäller fortfarande i hela landet inklusive utgångsförbundet på natten. Avbrott i internetuppkoppling förekommer allmänt. Resande i landet uppmanas att iaktta försiktighet och undvika folkmassor.

Situationen i Almaty har blivit lugnare i de största delarna. Undantagstillståndet gäller fortfarande i hela landet inklusive utgångsförbundet på natten. Avbrott i internetuppkoppling förekommer allmänt. Betalningsterminalerna funkar inte i många platser på grund av avbrott i internetförbindelserna i flera städer. Alla bankomater funkar inte heller och det finns begränsningar hur mycket man kan ta ut från bankomaten. Man uppmuntras ha kontant med sig.

Tågtrafiken från Almaty fungerar.  Almatys internationella flygplats har öppnats igen från och med den 13 januari gällande internationella och nationella flyg. Observera att flygplatsen fungerar mellan kl. 8 – 21 och flygbolagen opererar inte ännu som vanligt. Vi rekommenderar man att kolla sitt flygs status i förväg.  Flygplatsen fungerar huvudsakligen i Nur-Sultan, men många flyg är fortfarande inställda. Kolla ditt flygs status på förhand.

Myndigheterna har öppnat en hotline för frågor om inställda flyg och tidtabeller:

+7 717 279 8213

+7 717 279 8214

Myndigheterna kan utföra kontroller av legitimationer under undantagstillståndet.  Det råder utgångsförbundet mellan kl. 23.00 – 7.00.

Följ de lokala myndigheternas anvisningar. I nödfall ring UM:s 24/7 konsulära jour +358916055555, [email protected]