Finland står som värd för ett Nato-seminarium mot människohandel

Pressmeddelande 64/2005
24.2.2005


Finland står som värd den 3-4 mars för ett seminarium mot människohandel i Helsingfors i anslutning till Natos partnerskapsprogram under namnet ”Avoiding military involvement in trafficking in human beings: best practices from the field”. Vid seminariet kommer man att behandla utbildningen av personal i krishanteringsuppdrag och att fastslå beteendenormer för dem.

Vid Natos och Euroatlantiska partnerskapsrådets toppmöte i Istanbul ifjol godkändes Natos handlingsprogram mot människohandel. Handlingsprogrammet omfattar bland annat en utveckling av utbildningen i aktiviteterna mot människohandel samt grunden för beteendenormer för de trupper som deltar i de av Nato ledda krishanteringsoperationerna. Det allmänna målet i innehållet för utbildningen är att utöka den i operationerna deltagande militära och civila personalens know-how om identifiering av människohandel samt att upplysa om följderna av brott i anslutning till människohandel.

Utgångspunkten för det av utrikesministeriet och försvarsministeriet tillsammans på Försvarshögskolan arrangerade seminariet är att undersöka den bästa praxisen för aktiviteter mot människohandel ur såväl soldaternas som de enskilda staternas synvinkel. Representanter för internationella organisationer och för medborgarorganisationer deltar också i seminariet.

Tilläggsuppgifter: om arrangemangen för seminariet ambassadrådet Pirjo Tulokas, utrikesministeriets säkerhetspolitiska enhet, tfn 09 1605 5322, och konsultative tjänstemannen Janne Kuusela, försvarsministeriets internationella enhet, tfn 09 1608 8131, samt om informationen avdelningschef Yrjö Länsipuro, utrikesministeriets informations- och kulturavdelning, tfn 09 1605 5800, och om politiken för de mänskliga rättigheterna i Finland, chefen för utrikesministeriets enhet för mänskliga rättigheter Johanna Suurpää, tfn 1605 6551.







NATO: Trafficking in human beings(Länk till en annan webbplats.)

NATO
mänskliga rättigheter