Finlands medverkan i krishanteringsoperationer

Statsrådets informationsenhet

Pressmeddelande 19/2005
21.1.2005




Vid republikens presidents och statsrådets utrikes- och säkerhetspolitiska ministerutskotts möte fredagen den 21 januari behandlades Finlands medverkan i krishanteringsoperationer 2005.

Medverkan i internationell krishanteringsverksamhet är ett centralt element i Finlands utrikes- och säkerhetspolitik. Syftet med Finlands medverkan är att försöka förbättra den internationella säkerheten och att därmed stärka också Finlands säkerhet. En speciell utmaning är att med tanke på militär och civil krishantering skapa en snabbinsatsförmåga inom ramen för EU.

Finland fortsätter att delta i fredsbevarande operationer på västra Balkan, i Asien, i Mellanöstern och i Afrika. Antalet fredsbevarare bedöms för Finlands del kvarstå på en nivå om ca 1 000 personer. Finland har alltjämt ledningsuppdrag i EU:s operation i Bosnien-Hercegovina och i Natos operation i Kosovo. I Afrika medverkar Finland i framför allt utvecklandet av utbildningen för fredsbevarande verksamhet. I Afghanistan fortsätter Finlands medverkan i Natos ISAF-operation i Kabul och i PRT-återuppbyggnadsverksamheten i nordvästra Afghanistan. Avsikten är att hösten 2005 avsluta den fredsbevarande operationen på Cypern.

Finland fortsätter att delta i den internationella civilkrishanteringen inom ramen för operationer i EU:s, OSSE:s, FN:s, Europarådets och andra internationella aktörers regi bl.a. på västra Balkan samt i södra Kaukasus, Centralasien, Afghanistan, Sri Lanka och Jordanien. Syftet med civilkrishanteringen är att främja utvecklingen i krisområdena på deras väg mot demokrati, respekterande av de mänskliga rättigheterna och rättsstatsprinciperna, god förvaltning och ett fungerande medborgarsamhälle. Inom civilkrishanteringen går verksamheten i första hand ut på att civila experter sänds till krisområdena, där de ställs till de internationella organisationernas fältorganisationers och krishanteringsoperationers förfogande. EU håller på att utveckla beredskapen för snabbinsatser i civilkrishanteringen vid katastrofsituationer.

Ytterligare information: enhetschef Elina Kalkku, utrikesministeriet, tfn (09) 1605 5480, enhetschef Anu Laamanen-Ryter, utrikesministeriet, tfn (09) 1605 5357









EU
krishantering