Kommissionen har avbrutit överträdelseförfarandena beträffande skyddet av flygekorren

Statsrådets informationsenhet
Pressmeddelande 409/2004
20.12.2004



Europeiska unionens kommission har avbrutit det överträdelseförfarande beträffande skyddet av flygekorren som pågått mot finska staten.

Beslutet om avbrytande gäller två överträdelseförfaranden beträffande skyddet av flygekorren. Det första inleddes år 2000, då kommissionen gav Finland en formell underrättelse. Kommissionen ansåg att ordalydelsen i Finlands naturvårdslag inte överensstämmer med gemenskapens habitatdirektiv. Detta skapade enligt kommissionen brister i samarbetet mellan de finska myndigheterna i fråga om skyddet av flygekorren. Det andra överträdelseförfarandet, som inletts 2002, gällde den planerade utbyggnaden av motorväg E 18. I sin formella underrättelse ansåg kommissionen att man vid planeringen av vägen inte i tillräcklig mån beaktat kraven beträffande skyddet av flygekorren.

År 2003 utfärdade kommissionen ett motiverat yttrande till Finland gällande de båda ovan nämnda ärendena. År 2004 beslöt kommissionen väcka talan mot Finland. Trots sitt beslut väckte kommissionen inte i något skede talan mot Finland.

Finland har sedermera ändrat naturvårdslagens ordalydelse så, att den överensstämmer med habitatdirektivet, samt gjort sådana kompletteringar till skogslagen och naturvårdslagen som syftar till att effektivera samarbetet myndigheterna emellan. Vidare har en anvisning för fastställandet och tryggandet av flygekorrens fortplantnings- och viloplatser utfärdats till skogsmyndigheterna och miljömyndigheterna. Finland inledde dessutom våren 2003 en bedömning av flygekorrbeståndet, där nya metoder tillämpas. Bedömningen slutförs inom tre år. Syftet är att inhämta vetenskapliga uppgifter om storleken på flygekorrbeståndet i Finland.

Kommissionen har redan tidigare meddelat att den avbrutit det överträdelseförfarande beträffande skyddet av flygekorren som gällde byggandet av direktbanan Kervo-Lahtis.

Ytterligare information: Chefen för EU-domstolsärenden Tuula Pynnä, utrikesministeriet, tfn (09) 1605 5709











internationell rätt
miljö