Europeiskt romskt forum invigdes

Pressmeddelande 289/2004
15.12.2004


Europeiskt romskt forum är ett betydande framsteg i arbetet för att förbättra romernas ställning, bedömde republikens president Tarja Halonen. Det stärker även Europarådets ställning, sade hon i sitt tal vid invigningen av forumet i Strasbourg i onsdags.

Vid invigningen ingick Europarådet och Europeiskt romskt forum ett partnerskapsavtal. Avtalet undertecknades av Europarådets generalsekreterare Terry Davis och det romska forumets ordförande Rudko Kawczynski.

Europeiskt romskt forum är president Tarja Halonens initiativ. Hon lade fram initiativet för Europarådet i januari 2001. De romska organisationerna inrättade forumet i somras och Europarådet godkände forumet som samarbetspartner i november 2004.

Det frågas ofta varför romernas rättigheter har en så synlig ställning i Finlands människorättspolitik, konstaterade Halonen. ”Orsaken är helt enkelt att de mänskliga rättigheterna, trots att de är de samma för alla, ofta i praktiken inte genomförs på samma sätt för alla. Romerna är en grupp som oftare än andra utsätts för diskriminering."

Diskrimineringen av romerna är en del av ett mera omfattande fenomen, rasism och intolerans, sade Halonen. Trots att internationaliseringen har minskat mångas fördomar har den å andra sidan även lett till ökad diskriminering och rasism. Svårkontrollerbara globala hot, såsom terrorism, internationell brottslighet, människohandel och social marginalisering har lett till ökad intolerans. Detta innebär en särskild utmaning för de mänskliga rättigheterna. "Även i vårt arbete för att bekämpa de största av dessa hot bör vi se till att de mänskliga rättigheterna iakttas”, konstaterade presidenten.

Då romernas situation diskuteras bör man inte enbart koncentrera sig på problemen, påpekade Halonen. ”Det är även viktigt att inse vilken rikedom den romska kulturen innebär för våra samhällen och för hela Europa. Trots att romerna har utsatts för diskriminering och svårigheter är de ett utmärkt exempel på en folkgrupps förmåga att klara sig och bibehålla den egna rika kulturen."

Halonen var nöjd över att romerna och regeringarna då forumet förbereddes fäste särskild uppmärksamhet vid att forumets verksamhet skall vara demokratisk. En viktig del av detta är främjandet av jämställdheten mellan könen och kvinnors deltagande på lika villkor.

Europeiskt romskt forum är ett oberoende, rådgivande organ som fungerar i anslutning till Europarådet, men inte som en del av det. Det får stöd av Europarådet och dess representanter deltar i verksamheten vid Europarådets organ.

Syftet med forumet är att ge romerna en möjlighet att delta i det beslutsfattande som gäller dem på europeisk nivå samt att främja genomförandet av romernas mänskliga rättigheter. Nyckelområden är minskad diskriminering och rasism samt en bättre utbildning, sysselsättning och hälsovård. Vid sidan av Europarådet samarbetar forumet även med andra internationella organisationer, regeringar och lokala myndigheter. För dessa kan forumet erbjuda ett organ som kan höras i romska ärenden.

Till forumet väljs representanter från alla europeiska länder där det bor romer. Till forumets generalförsamling kan väljas högst 75 ledamöter. Största delen av dessa är nationella ledamöter, medan resten kommer från de mest betydande internationella romska organisationerna. Valet av nationella ledamöter pågår som bäst. Den första generalförsamlingen torde hållas i mars nästa år i Strasbourg.

Den romska befolkningen omfattar ca tio miljoner personer och är Europas största minoritet. Europarådet är en mellanstatlig organisation med 46 länder som medlemmar.

Närmare upplysningar: ambassadör Ann-Marie Nyroos, tfn +33 6 08 52 73 48, och informatör Tuija Zapasnik, tfn +33 6 07 36 97 11, Finlands ständiga representation vid Europarådet i Strasbourg























Presidentens tal (på finska och engelska)(Länk till en annan webbplats.)

mänskliga rättigheter