Europeiska människorättsdomstolens avgörande i ett ärende om en lokaltidningsredaktörs yttrandefrihet

Pressmeddelande 268/2004
16.11.2004


Europeiska människorättsdomstolen har i ett avgörande i dag med röstetalet 6-1 fastställt att en lokaltidningsredaktörs yttrandefrihet som garanteras i artikel 10 i Europeiska konventionen om skydd för de mänskliga rättigheterna har kränkts.

Den ändringssökande redaktören hade 1996 skrivit två artiklar i en lokaltidning där det påstods att en patient avlidit till följd av att kirurgen begått ett misstag som föranleddes av att kirurgen dagen innan hade druckit alkohol. Kirurgen hade emellertid inte åtalats med anledning av händelsen.

Tingsrätten dömde redaktören för ärekränkning till böter och ansåg att kirurgen lätt kunde identifieras ur artikeln, trots att redaktören inte nämnde kirurgen vid namn. Hovrätten höjde bötesstraffet. Högsta domstolen beviljade inte besvärstillstånd.

Människorättsdomstolen höll en muntlig förhandling i ärendet den 10 februari 2004.

Människorättsdomstolen konstaterade att pressens uppgift är att på ett ansvarsfullt sätt förmedla information av allmänt intresse och att allmänheten har rätt att ta emot sådan information. Enligt domstolen omfattar pressfriheten ett slags överdrift och till och med provokation. Enligt människorättsdomstolen behandlar pressen frågor som väcker allmänt intresse ofta med utgångspunkt i enskilda fall, vilket man även gjort i detta fall. Människorättsdomstolen ansåg att det i det berörda fallet inte fanns skäl att styra den allmänna debatten i frågan och att redaktören inte hade avslöjat några uppgifter på basis av vilka kirurgen lätt hade kunnat identifieras, såsom namn, ålder eller kön.

Närmare upplysningar: chefen för enheten för människorättsdomstols- och människorättskonventionsärenden Arto Kosonen, utrikesministeriet, tfn 09 16055729.

internationell rätt