Europeiska människorättsdomstolens avgörande i ett ärende om tidningen Iltalehtis yttrandefrihet

Pressmeddelande 267/2004
16.11.2004


Europeiska människorättsdomstolen har i ett avgörande i dag fastställt att Iltalehtis tidigare chefredaktör Pekka Karhuvaaras och förlagsaktiebolaget Iltalehtis yttrandefrihet som garanteras i artikel 10 i Europeiska konventionen om skydd för de mänskliga rättigheterna har kränkts.

Iltalehti publicerade 1996 en artikelserie om en straffprocess gällande A. Ur artiklarna framgick att A var riksdagsledamot B:s gemål. B krävde att de ändringssökande skulle straffas för intrång i privatlivet. Sedermera dömdes Karhuvaara för intrång i privatlivet till 80 dagsböter. Karhuvaara och Iltalehti ålades att solidariskt med de ansvariga redaktörerna betala B 175 000 mark för själsligt lidande.

Karhuvaara och Iltalehti överklagade till människorättsdomstolen att deras yttrandefrihet kränkts då publiceringen av artikelserien i en landsomfattande dagstidning ledde till en dom. Enligt de ändringssökande var straffprocessen mot A och det faktum att A var gift med B välkända på deras hemort. Enligt de ändringssökande kan spridning av denna information inte utgöra ett brott, utan domarna utgjorde en kränkning av yttrandefriheten.

Människorättsdomstolen höll en muntlig förhandling i ärendet den 10 februari 2004.

I sitt avgörande konstaterade människorättsdomstolen bland annat att de uppgifter som angavs i artiklarna till inga delar var omtvistade samt att politiker kan förväntas utstå mer från medierna än vanliga medborgare. Domstolen konstaterade dessutom att B:s parlamentariska immunitet hade beaktats som en förvärrande omständighet i domen och att de böter som utdömts varit oskäligt höga. Enligt människorättsdomstolen har de nationella rättsinstanserna inte lyckats visa att i detta fall var nödvändigt att begränsa yttrandefriheten i ett demokratiskt samhälle.

Närmare upplysningar: chefen för enheten för människorättsdomstols- och människorättskonventionsärenden Arto Kosonen, utrikesministeriet, tfn 09 16055729

internationell rätt