EU:s utrikesministrar förbereder Europeiska rådet i december

Statsrådets informationsenhet
Utrikesministeriet

Pressmeddelande 397/2004
10.12.2004





EU:s råd för allmänna frågor och yttre förbindelser sammanträder i Bryssel måndagen den 13 december. Mötets huvudtema är förberedelserna inför Europeiska rådet i december och situationen i Ukraina. Utrikesminister Erkki Tuomioja och Europaminister Paula Lehtomäki representerar Finland vid mötet.

Utrikesministrarna bereder de ärenden som införts på dagordningen för Europeiska rådet den 16 och 17 december. Toppmötets ämnen är utvidgningen, kampen mot terrorism, det finansiella perspektivet samt den nya narkotikastrategin för perioden 2005 - 2012 inom rättsliga och inrikes frågor. Även aktuella frågor inom yttre förbindelser tas upp.

Finland stöder inledandet av förhandlingar med Turkiet. Förhandlingarna kan inledas så snart som Turkiet har slutfört de lagstiftningsprocesser som nämns i kommissionens rekommendation. Finland ser ingen anledning till att förhandlingarna skjuts upp till en tidpunkt efter 2005.

Finland stöder även målsättningen att slutföra förhandlingarna med Rumänien och Bulgarien så att dessa länders anslutningsfördrag kan undertecknas så snart som möjligt år 2005. För Kroatiens del stöder Finland ordförandens förslag enligt vilket förhandlingarna kan inledas vid en tidpunkt som fastställs av Europeiska rådet, förutsatt att rådet dessförinnan bekräftat att landet fullt ut samarbetar med internationella krigsförbrytartribunalen för före detta Jugoslavien.

2005 års ordförandeländer Luxemburg och Storbritannien presenterar sitt utkast till arbetsprogram. Programmets tyngdpunktsområden är det nya finansiella perspektivet för 2007 - 2013, Lissabonstrategin inklusive området med frihet, säkerhet och rättvisa, inledningen av genomförandet av Haagprogrammet, utvidgningen, stärkandet av den globala välfärden och stabiliteten samt det konstitutionella fördraget. Finland anser att de tyngdpunktsområden som framförs i programutkastet är väl valda.

Dessutom behandlas Irlands förslag om ändring av förordningen om rådets officiella språk så att iriskan blir ett officiellt EU-språk. Vid Europaministrarnas lunch fortsätts diskussionen om medborgarinformationen i samband med ratificeringen av det konstitutionella fördraget.

Utrikesministrarna diskuterar situationen i Ukraina. Enligt ett beslut från landets högsta domstol skall en ny andra omgång i landets presidentval genomföras den 26 december. Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE) har redan vidtagit åtgärder för att anordna valobservation och i EU-länderna utreds möjligheterna att sända ett större antal valobservatörer än tidigare. Finland önskar att krisen gällande Ukrainas presidentval så snabbt som möjligt kan få en politisk lösning inom ramen för landets grundlag på ett sätt som kan godtas av alla parter, framför allt av Ukrainas befolkning.

Rådet förväntas även godkänna ett antal handlingsprogram för ett utvidgat europeiskt grannskap, som utöver Ukraina även omfattar Moldavien, Tunisien, Marocko, Jordanien, Palestinska myndigheten och Israel. Avsikten är att handlingsprogrammen skall träda i kraft i början av 2005. Beträffande Ukraina kan rådet bli tvunget att återkomma till frågorna om genomförandet av handlingsprogrammet efter omvalet.

Inom yttre förbindelser behandlas dessutom fredsprocessen i Mellanöstern och situationen i Iran, området kring de stora sjöarna i Afrika och Sudan.

Närmare upplysningar: understatssekreteraren för EU-ärenden Jari Luoto, statsrådets EU-sekretariat, tfn (09) 1602 2182 och ambassadrådet Anne Huhtamäki, utrikesministeriet, tfn (09)



















EU