Nordiskt stöd för FN:s millenniemål

Pressmeddelande 268/2003
24.10.2003


De nordiska ministrarna på biståndsområdet antog idag på FN-dagen en deklaration där länderna ger sitt stöd till genomförandet av FN:s millennieutvecklingsmål. För Finlands del undertecknades deklarationen av utrikeshandels- och utvecklingsminister Paula Lehtomäki.

De millennieutvecklingsmål som godkänts av FN fastslår en tidtabell för att lösa världens stora utvecklingsproblem. Ett viktigt mål är att halvera den extrema fattigdomen och hungern före år 2015.

För att millenniemålen skall uppnås krävs politisk vilja och konkreta åtgärder både i industri- och i utvecklingsländerna. I deklarationen konstateras att den nuvarande utvecklingstakten är alltför långsam, även om det finns uppmuntrande tecken på framsteg på olika håll i världen.

Det åligger industriländerna att garantera tillräcklig finansiering för utvecklingssamarbete, främja tillträdet till marknaden för produkter som härrör från u-länder och lätta u-ländernas skuldbörda. I deklarationen förbinder sig de nordiska länderna att arbeta för att industriländerna skall höja sitt utvecklingsbistånd till det mål på 0,7 procent av BNI som man kommit överens om i FN.

I deklarationen betonas att uppnåendet av millennieutvecklingsmålen förutsätter ett omfattande samhällsengagemang och insatser framför allt från civilsamhället.

Närmare upplysningar: utvecklingssamarbetsrådet Inger Wirén, tfn 09 160 56469, e-post: [email protected].











FN:s millennieutvecklingsmål (engelska)(Länk till en annan webbplats.)

FN:s utvecklingsprogram UNDP (svenska)(Länk till en annan webbplats.)

Bildspel: Millennieutvecklingsmålen och deras mätare (finska)(Länk till en annan webbplats.)

De nordiska ländernas gemensamma deklaration

FN
nordiskt samarbete