Semestra på Island

Kom ihåg dessa instruktioner då du reser till Island.

Island har under åren växt i popularitet som ett resmål. Island är ett tryggt land där utrikesministeriet rekommenderar normal försiktighet.

Island är känt för sina mycket unika landskaper, såsom vulkaner, varma källor och fjordar. För att trygga en lyckad resa, kom ihåg punkterna listade nedan:

Kriminalitet på Island:

  • Island har låg kriminalitet, men var uppmärksam med att bevaka värdesaker, så som pengar och resedokument. Lämna värdesaker du inte behöver till dagligt bruk på hotellet i tryggt förvar. Lämna aldrig värdefulla ägodelar eller resedokument i bilen. Ta kopior av ditt pass och andra viktiga resedokumenten och behålla dem separat från de originella dokumenten.

Islands väder och natur:

  • Islands väder är mycket växlande. Det är inte ovanligt att vädret kan under ett dygn gå stundtals från solsken till kraftigt regn och storm, oberoende av årstid.
  • På grund av vädret är det rekommenderat att packa med kläder som tål extrema väderförhållanden, såsom stark vind och regn. Ulltröjor, regntålig jacka, varma underkläder, mössa och handskar rekommenderas trots vistelse under sommarsäsongen. Kom ihåg baddräkten om du vill simma i varma källor eller i friluftsbad!
  • Islands väder och natur är oförutsägbart och måste bli behandlad med respekt. Island är ett land som kännetecknas av jordbävningar och vulkanutbrott. Huruvida detta skulle ske, följ lokala myndigheternas instruktioner. Webbplatserna www.safetravel.is(Länk till en annan webbplats.), www.en.vedur.is(Länk till en annan webbplats.), www.road.is(Länk till en annan webbplats.), https://www.almannavarnir.is/(Länk till en annan webbplats.) samt lokala nyheter ger information om väderleksförhållanden, vulkanutbrott samt väglag.
  • Det finns seismisk aktivitet på Reykjanes halvö. En ny era av seismisk aktivitet karaktäriserad av vulkanutbrott började i december 2023. Till skrivande stund har det varit fem vulkanutbrott på området sedan december, senaste utbrottet började 29.5.2024.
  • Tidigare vulkanutbrott har varit på begränsat område och har inte påverkat Keflavíks flygfälts verksamhet. Blue Lagoon Spa ligger i närheten av utbrotten och har därmed stundvis stängt sin verksamhet. Huruvida ett vulkanutbrott skulle ske, följ lokala myndigheternas instruktioner och håll distans från området.

Krissituationer:

  • I en nödsituation, kontakta din researrangör, Islands räddningsmyndigheter, finska ambassaden eller ring UM:s 24/7 konsulära jour +358 9 1605 5555 eller skicka e-post till [email protected]
  • Följ de lokala myndigheternas anvisningar.

Njut av en trygg resa och trevliga semesterdagar på Island!