Henna-Riikka Nurmi utnämndes till årets konstnär i Ísafjörður

"Det var verkligen en överraskning – jag är självklart tacksam över att mitt arbetet under de senaste åren får detta erkännande" säger Henna-Riikka Nurmi. Nurmi är dansare, danslärare och koreograf. Hon har undervisat i dans vid Rögnvald Ólafssons konstskola (Listaskóla Rögnvaldar Ólafssonar) sedan 2015. Därutöver har hon också medverkat i många andra projekt i regionen.

Bild: Einar G. Hjaltason
Kommundirektör Gísli Halldór Halldórsson utnämnde Henna-Riikka Nurmi till årets konstnär. 17.6.2016, Hrafnseyri.

Nurmi anlände till Island för att komplettera sina studier elva år sedan. Det var meningen att hon skulle studera vid Åbo konstakademis (Turun taideakatemia) samarbetsskola i Reykjavik. Men konsthögskolan i Reykjavik hade ett kontrakt med den avlägset belägna LRÓ-skolan i Västfjordarna. Detta ledde till att Nurmi beslöt att utöver praktiken tillbringa en månad som lärare vid LRÓ-skolan, en skola som knappast var känd bland många i Finland. Efter att Nurmi slutfört sina studier blev hon ombedd att stanna och fungera som lärare under det kommande läsåret. Uppenbarligen passade Nurmis dans och Västfjordarna utmärkt ihop då det ena planerade året har följts av 10 år till.

Särskilt uppskattade är Nurmis danskursers vårföreställningar. Till dessa har hon också själv planerat koreografierna. Utöver danskurserna har Nurmi tillsammans med skådespelaren Marjo Lahti och manusförfattare-regissören Kirsi Karvonen förverkligat babyteaterföreställningen Ég hlusta á vindinn (Puhu tuuli purtheni). Föreställningen visades första gången i Ísafjöður två år sedan och sedan dess har föreställningen varit på turné i både Island och Finland. Föreställningen har t.o.m. visats vid Nationalteatern i Helsingfors.

Åren i Ísafjörður har fyllts av både äventyr och kärlek och Nurmi berättar att hon numera också är husägare. För tillfället har Nurmi sommarsemester, men på isländskt vis spenderar hon ledigheten med att arbeta. Under somrarna guidar Nurmi besökare i Västfjordarna. Nu har hon också en till berättelse att dela med sig till besökarna. Om hur hon en gång nästa missförstod ett telefonsamtal och trodde att hon tillfrågades att komma och göra ett dansuppträdande på nationaldags festen, var man också skulle dela ut priset till årets konstnär. Till Nurmis förvåning var det inte frågan om ett dansuppträdande utan de meddelade att hon skulle utnämnas till årets konstnär 2016.  

Nurmi anser att det är fantastiskt att priset för första gången utdelades till en dansare – Finlands ambassad anser att det är speciellt fint att priset gick till en finsk dansare! Grattis Henna-Riikka Nurmi!

Jaana Pitkänen (översättning Christa Blomberg)

Artikeln baserar sig på tidningen Bæjarins Bestas webbnyhet http://bb.is/Pages/26?NewsID=199094(Länk till en annan webbplats.) 20.6.2016.