Utrikesminister Erkki Tuomiojas utlåtande med anledning av Yasser Arafats död.

Pressmeddelande 260/2004
11.11.2004


President Yasser Arafat var, såsom de ledare som påverkat historien ofta är, en mycket omstridd person. Det råder dock ingen tvekan om att palestinierna under hans ledning blev en känd och erkänd nation över hela världen. Arafat gjorde hela världen medveten om palestiniernas målsättningar och de oförrätter de lidit.

Arafat visade från och med 1960-talet riktningen för palestiniernas nationella rörelse. Han förmådde även förena sitt folk bakom ett gemensamt mål, ett folk vars åsikter angående släktskap, religion och politik gick och fortfarande går vitt isär.

Till Arafats meriter hör även insikten om att en självständig palestinsk stat endast kan uppnås genom överenskommelser och erkännande av två stater i fredlig samexistens med varandra. Därför, och för inledandet av fredsprocessen under 1990-talet, förtjänade han det Nobels fredspris som han förlänades tillsammans med statsminister Rabin och utrikesminister Peres. Han och hans samarbetsparter hade emellertid inte tillräckligt med mod och styrka att slutföra fredsprocessen. Således förblev Arafat palestiniernas president och blev aldrig Palestinas president.

Strävan efter en varaktig och rättvis fred med utgångspunkt i två staters samexistens är fortsättningsvis den hållbara och enda möjliga vägen för att uppnå säkerhet och rimliga levnadsförhållanden för alla folk i Mellanöstern.

För alla parter är det nu viktigt att maktöverföringen till en ny, legitim palestinsk ledning sker under ordnade och fredliga former. Arafat hade ett tydligt mandat från sitt folk. Detta kommer även hans efterföljare att behöva. Det är nu än viktigare att man genomför fria demokratiska val i de palestinska områdena. Alla parter och aktörerna i kvartettsamarbetet bör anstränga sig för att få till stånd gynnsamma förhållanden för valet.

Jag vill framföra mitt deltagande till president Arafats familj och alla palestinier som sörjer sin långvariga ledares frånfälle.

Närmare upplysningar: utrikesministerns pressattaché Susanna Parkkonen, mobiltfn 040 545 1275.