Visumfriheten upphävs i kanaltrafiken på Saimen

KOMMUNIKATIONSMINISTERIET – UTRIKESMINISTERIET

Rysslands utrikesministerium har sänt en not till Finlands ambassad i Moskva enligt vilken visumfriheten för kryssningar på Saima kanal upphävs. Finländska turister bör sålunda anskaffa visum för kanalkryssningar redan under den påbörjade seglationsperioden. Utrikesministeriet bereder ett svar på det ryska meddelandet. Ryssland har meddelat att man, sedan visumfriheten upphävts, är beredd att överväga gruppvisum, som med kort varsel kunde beviljas vid servicekontoret i Villmanstrand.

Visumfriheten som Ryssland beviljat finländska turister har varit i bruk sedan år 1991. Friheten finns medtagen i passagerartrafikavtalet gällande Saima kanal. Ryssland har de senaste åren meddelat att det inte längre är befogat att bevilja visumfrihet för kryssningar som finländska passagerarfartyg gör på Saima kanal.

Passagerartrafik på Saima kanal har bedrivits av två finländska rederier, Carelia Lines Oy i Villmanstrand och Kristina Cruises Oy Ltd i Kotka. År 2001 transporterade rederierna på Saima kanal sammanlagt ca 100 000 passagerare. Detta är ett alla tiders passagerarrekord för kanaltrafiken.

Tilläggsuppgifter: Kanslichef Juhani Korpela, kommunikationsministeriet, tel. (09) 160 2322. Linjechef Marcus Laurent, utrikesministeriet, tel. (09) 1341 5701.







Venäjä