Utrikesministern får ny pressattaché

Utrikesminister Erkki Tuomiojas pressattaché Tuija Zapasnik blir från början av januari informatör vid Finlands ständiga representation vid Europarådet. Zapasnik har varit utrikesministerns medarbetare sedan år 1997. Före det arbetade hon som redaktör.

Informatörsuppgiften vid beskickningen som ligger i Strasbourg i Frankrike är ny. Målsättningen är att öka kännedomen om Europarådets och Europeiska människorättsdomstolens verksamhet och beslut i Finland samt publiceten för finländska initiativ i utländska medier. Zapasnik skall också befrämja initiativet om ett europeiskt romanforum. Initiativet om att grunda ett dylikt rådgivande organ i samband med Europarådet kommer från rpesident Tarja Halonen.

Till Europarådet hör 44 länder. i sin verksamhet koncetrerar sig rådet på att förstärka människorätten, demokratin och rättsstaten. Stora utmaningar som ligger och väntar är förnyelsen av den överbelastade Europeiska människorättsdomstolen samt ett möjligt arrangerande av ett tredje toppmöte, där organisationen skall klargöra sin roll i det integrerade Europa.

Som utrikesminister Tuomiojas pressattaché från januari till valperiodens slut verkar Susanna parkkonen. Hon är under den tiden ledig från sitt jobb som informatör för den socialdemokatiska riksdagsgruppen.