Ulkoministeri Erkki Tuomioja: Tasa-arvo vahvistaa demokratiaa


Toimiva demokratia on vakaan ja hedelmällisesti kehittyvän yhteiskunnan perusedellytyksiä, totesi ulkoministeri Erkki Tuomioja puhuessaan Suomen kulttuuri-instituutin järjestämässä seminaarissa Tukholmassa torstaina. Seminaari käsitteli demokratian tilaa Euroopassa.

Eriarvoistuminen, turvattomuus ja suvaitsemattomuuden nousu heikentävät demokratiaa ja vakaata yhteiskuntakehitystä, Tuomioja sanoi. Turvattomuus tai ainakin tunne siitä, että oma asema on uhattuna, voi juontua esimerkiksi eriarvoisuutta lisäävästä yhteiskunta- ja talouspolitiikasta. Yksilön tulisi kuitenkin voida suhtautua luottavaisesti asemaansa ja tulevaisuuteensa, Tuomioja totesi. Siksi yhteiskuntapolitiikan eri keinoin on pyrittävä tasa-arvoon.

Yksilön ja yhteiskunnan hyvinvoinnin kannalta on tärkeää, että sekä perinteiset kansalais- ja poliittiset oikeudet että taloudelliset, sosiaaliset ja sivistykselliset oikeudet toteutuvat mahdollisimman hyvin jokaisen kohdalla, Tuomioja linjasi. Hän kiitteli, että perusoikeudet ovatkin EU:ssa kehittyneet hyvään suuntaan viime vuosina. Unionin tuore perusoikeuskirja sisältää viittauksia sekä kansalaisoikeuksiin että taloudellisiin ja sosiaalisiin oikeuksiin. Suomen aloitteellisuus toi peruskirjaan maininnan oikeudesta hyvään hallintoon. ”Pidän hyvää hallintoa ja erityisesti avoimuuden lisäämistä keskeisinä kehitettäessä EU:ta entistä demokraattisemmaksi. Kun nyt pohditaan EU:n tulevaisuutta, on paneuduttava siihen, miten lisätä kansalaisten luottamusta eurooppalaisten instituutioiden toimintaa kohtaan”, sanoi Tuomioja.

Tuomioja esitelmöi Tukholmassa myös Itämeren neuvoston sihteeristön ja Suomen suurlähetystön järjestämässä tilaisuudessa. Pohtiessaan Itämeren alueen näkymiä Euroopan unionin laajetessa hän painotti tehokasta alueellista yhteistyötä ja EU:n pohjoisen ulottuvuuden tuomien mahdollisuuksien hyödyntämistä.

EU:n ja Venäjän suhde määrittää paitsi Itämeren alueen, myös koko Euroopan tulevaisuutta, Tuomioja huomautti. Molemminpuolisesti hedelmällinen suhde unionin ja Venäjän välillä oli ydintavoitteena, kun Suomi viisi vuotta sitten teki aloitteensa EU:n pohjoisesta ulottuvuudesta. Nyt pohjoinen ulottuvuus toimintaohjelmineen on yhteisesti hyväksyttyä ja kehittyvää unionipolitiikkaa.

Lisätietoja: erityisavustaja Tarja Kantola, puh: 040-545 1260.










Utrikesminister Tuomioja: Globalisering, ojämlikhet, otrygghet och intolerans - hot mot demokrati?

Foreign Minister Tuomioja: The future of the Baltic Sea region after EU enlargement

EU
EU-jäsenyys
Itämeri
pohjoinen ulottuvuus