Matkailuturvallisuuden neuvottelukunta edistämään turvallisuustietoista matkustamista


Viranomaiset, matkailuelinkeinon järjestöt ja alan sidosryhmät ovat muodostaneet matkailuturvallisuuden neuvottelukunnan uudella kokoonpanolla. Neuvottelukunta on epävirallinen keskustelufoorumi, jonka tarkoituksena on ajankohtaisen matkailutilanteen valossa käsitellä ja vertailla eri toimijoiden näkemyksiä matkailuturvallisuudesta sekä keskinäisestä yhteistyöstä.

Matkailuturvallisuuden neuvottelukunta on mm. keskustellut matkustamisesta eri maihin, matkustusturvallisuuteen liittyvästä tiedottamisesta ja matkavakuutuksista. Neuvottelukunta pyrkii kiinnittämään huomiota turvallisuustietoiseen matkustamiseen ja lisäämään luottamusta matkustamiseen yleensä mm. päivittämällä matkustajan turvatietoa koskevan ohjekirjan. Ulkoministeriö arvioi, että matkailuturvallisuuteen panostamalla voidaan osaltaan ennalta ehkäistä vaikeiden konsulitapausten syntymistä ulkomailla.

Matkailuturvallisuuteen liittyvät kysymykset ovat syksyn 2001 terrori-iskujen jälkitilanteessa pysyneet jatkuvasti esillä ja yhteistyöelimen toiminnan uudelleen käynnistämistä on pidetty perusteltuna. Esimerkiksi ulkoministeriö vastaa päivittäin matkustusturvallisuutta koskeviin tiedusteluihin. Ulkoministeriö onkin panostanut matkailuturvallisuuteen liittyvään tiedotukseen mm. kotisivuillaan formin.finland.fi(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan) (kohdassa Palvelut - Matkustaminen), jossa julkaistaan maakohtaisia matkustustiedotteita.

Aiemmalla kokoonpanollaan Matkailuturvallisuuden neuvottelukunta kokoontui 1990-luvulla eri viranomaisten ja matkailualalla toimivien tahojen yhteistyöelimenä. Neuvottelukunta mm. julkaisi vuonna 1998 turvallista matkailua käsitelleen ohjekirjan "Turvatietoa ja hätätilaohjeita ulkomaan matkalaiselle".

Matkailuturvallisuuden neuvottelukunnassa ovat tällä hetkellä edustettuina Ulkoasiainministeriö, Kauppa- ja teollisuusministeriö, Liikenne- ja viestintäministeriö, Sisäasiainministeriö, Kuluttajavirasto, Merenkulkulaitos, Matkailun edistämiskeskus, Ilmailulaitos, Finnair Oyj, Suomen matkatoimistoalan liitto ry, Suomen Liikematkayhdistys ry, Suomen Vakuutusyhtiöiden Keskusliitto, Suomen Hotelli- ja Ravintolaliitto sekä Suomen Matkailuelinkeino SME ry.


Lisätietoja: konsuliyksikön päällikkö Pekka Hyvönen, puh. 1605 5739, Ulkoasiainministeriö











kulttuuri