Päätepiste Monacoon suuntautuvalle veronkierrolle


Pohjoismaat Suomi, Ruotsi, Norja, Tanska ja itsehallintoalueet Grönlanti ja Färsaaret allekirjoittivat keskiviikkona tiedonvaihtosopimuksia Monacon kanssa. Sopimukset ovat osa Pohjoismaiden ministerineuvoston laajaa työtä, jonka tavoitteena on estää kansainvälistä veronkiertoa.


 ”Verovelvollisilla ei saa olla mitään mahdollisuutta heikentää globaalia kilpailukykyä piilottamalla pääomasijoituksia ja tuloja. Monacon kanssa solmitut sopimukset ovat suuri menestysaskel jo onnistuneessa pohjoismaissa veronkierron estämistä koskevassa yhteistyössä. Pohjoismaat osoittavat tässä maailmalle olevansa kansainvälisesti vastuullinen alue”, Pohjoismaiden ministerineuvoston pääsihteeri Halldór Ásgrímsson toteaa.


Allekirjoitettavat verotietojen vaihtosopimukset antavat veroviranomaisille pääsyn kaikkien niiden henkilöiden tietoihin, jotka yrittävät kiertää tuloista ja pääomasijoituksista maksettavia veroja. Tämän lisäksi sopimukset auttavat paljastamaan omaisuutta, jota henkilöt eivät ole ilmoittaneet kotimaansa verottajalle. Sopimukset solmitaan perustuslaillisista syistä kahdenvälisesti, ja ne tulee käsitellä kunkin maan parlamentissa ennen niiden voimaantuloa.


Keväällä 2007 aloitettujen neuvottelujen jälkeen Pohjoismaat ovat solmineet tiedonvaihtosopimuksia seuraavien maiden ja alueiden kanssa: Andorra, Antigua ja Barbuda, Aruba, Bahama, Bermuda, Dominica, Grenada, Guernsey, Mansaari, Jersey, Alankomaiden Antillit, Caymansaaret, Brittiläiset Neitsytsaaret, Anguilla, Turks- ja Caicossaaret, Gibraltar, Grenadiinit, Cookinsaaret, Samoa, St. Vincent, St. Kitts ja Nevis, San Marino ja St. Lucia. Pohjola on siten eturintamassa veronkierron torjuntaa koskevassa globaalissa työssä.


Pohjoismaiden ministerineuvoston jäsenmaat päättivät jo vuonna 2006 käynnistää neuvottelut niin kutsuttujen veroetuvaltioiden kanssa kansainvälisen veronkierron estämiseksi. Yhteistyö vahvistaa Pohjoismaiden neuvotteluasemaa ja pitää kustannukset alhaisina neuvotteluprosessissa.


Pohjoismaat arvostavat Monacon mittavia ponnisteluja tiedonvaihtosopimusten solmimiseksi kuluneen vuoden aikana. Monaco sitoutui noudattamaan OECD:n veroalan avoimuutta ja tiedonvaihtoa koskevia periaatteita maaliskuussa 2009. Sen jälkeen Monaco on solminut 23 sopimusta, joista 12 OECD:n jäsenmaiden kanssa.
Sopimukset allekirjoitettiin 23. kesäkuuta Norjan Pariisin-suurlähetystössä järjestetyssä tilaisuudessa.