Suurlähettilään tervehdys

Tervetuloa Suomen Pariisin suurlähetystön uudistetuille nettisivuille. Toivon, että ne esittelisivät Teille entistä paremmin suurlähetystön toimintaa ja palveluja. Sivuilta löytyvät myös sellaiset viranomaistiedotukset, jotka on suunnattu ulkomailla asuville suomalaisille. Suuronnettomuuden tai luonnonkatastrofin tapahtuessa tämä on suurlähetystön keskeinen tiedotuskanava.

Omassa tervehdyksessäni haluan kertoa Teille tarkemmin suurlähetystön toiminta-ajatuksesta ja tehtävistä. Suurlähetystön tehtäväkenttä on ytimeltään sama kuin se on ollut jo vuosikymmenet, mutta esimerkiksi Suomen jäsenyys Euroopan unionissa on tehnyt suhteista Ranskaan paljon entistä tiiviimmät ja monialaisemmat.

Suurlähetystö on  Suomen valtiovallan edustaja Ranskassa

Johtamani suurlähetystön perustavoitteena on halu vahvistaa Suomen kansainvälistä asemaa ja vaikutusvaltaa Ranskassa ja Ranskan välityksellä Euroopan unionissa sekä aikaansaamaan täten hyviä ratkaisuja maamme ja suomalaisten eduille ja hyvinvoinnille. 

Tavoite on kunnianhimoinen. Ei riitä, että Suomi vain ajautuu tai sopeutuu tulevaisuuteen, vaan tarkoituksena on muokata sitä Suomelle myönteiseksi aktiivisella vaikuttamisella Ranskassa. Tämä työ ei koskaan ole valmis, vaan vaikuttaminen Suomen etujen puolesta vaatii jatkuvaa  työskentelyä ja monipuolisten henkilökohtaisten suhteiden solmimista ranskalaisiin vaikuttajiin.

Vaikuttaminen vaatii suurlähetystön läsnäoloa ja proaktiivista työskentelyä Ranskassa ja sitä tekevät suurlähetystön kaikki työntekijät omalla tasollaan ja omilla tehtäväalueillaan. Tässä tiimityöskentelyssä suurlähetystön jokainen työntekijä edistää suomalaisranskalaisen yhteistyön toimijoiden verkostoitumista omalla työsarallaan.  

Hyvä lähtökohta vaikuttamiselle on Suomen ja Ranskan jäsenyys Euroopan unionissa, joka luonnostaan saattaa meidät läheiseen yhteistyöhön sekä Euroopan unionin asioissa että maailmalla.

Konsulipalvelulain mukaisesti suurlähetystö myös valvoo suomalaisten matkailijoiden etuja ja oikeuksia Ranskassa.

Suurlähetystön toimipiiri ja tehtävät

Suurlähetystön tehtävät jakautuvat seuraaviin toimintalohkoihin:  

  • poliittiset tehtävät, Suomen valtion edustaminen Ranskassa. Näihin tehtäviin kuuluuyhteydenpito Ranskan viranomaisiin sekä Ranskan ulkopolitiikan, Eurooppa-politiikan sekä sisä- ja talouspolitiikan seuraaminen
  • kaupallis-taloudelliset tehtävät, vienninedistämisen tukeminen, investointien ja matkailijoiden houkutteleminen Suomeen.
  • konsulitehtävät. Konsulilain mukaiset palvelut.
  • Suomen valtion julkinen tiedotustoiminta ja Suomen tunnettuuden lisääminen sekä kulttuurisuhteiden kehittäminen, jotka ovat osa julkista diplomatiaa.
  • EU-tehtävät: vaikuttaminen Ranskan välityksellä Euroopan unionin kehitykseen

Suomen konsulaatit Ranskassa

Suomella on Ranskassa 18 kunniakonsulaattia, joiden johdossa on ranskalainen kunniakonsuli. Lisäksi Monacossa toimii kunniakonsulaatti, jossa on paikallinen kunniakonsuli, joka toimii Pariisin suurlähetystön alaisuudessa. Kunniakonsulit eivät ole virkasuhteessa Suomen valtioon eikä heille makseta palkkaa, eli hän ei ole virkamies. Hän on oman maakuntansa vaikuttaja, jolla on hyvät yhteydet paikallisviranomaisiin. Hän edustaa Suomea omassa toimipiirissään ja pyrkii avustamaan Suomen kansalaisia konsuliasioissa. He tuntevat myös oman alueensa kaupallisia kysymyksiä.

Suomen muut edustustot Ranskassa

Suomella on Pariisissa myös pysyvä edustusto taloudellisen kehityksen ja yhteistyön järjestössä OECD(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan):ssä. Sen alaisuudessa toimii pysyvä edustusto Unescossa(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan).

Strasbourgissa Suomella on pysyvä edustusto (avautuu uuteen ikkunaan) Euroopan neuvostossa.

Ranskan suuurlähetystö ja kaupallinen osasto Suomessa

Ranskan etuja Suomeen päin ajaa Ranskan suurlähetystö(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan) ja kaupallinen osasto Helsingissä.

Charles Murto
suurlähettiläs