Suomi tukee Ukrainan viljakuljetuksia

Suomi tukee Maailman ruokaohjelma WFP:tä Mustanmeren viljasopimuksen toimeenpanossa 5 miljoonalla eurolla. Suomen tuella WFP ostaa viljaa Ukrainasta ja vie sitä ruokakriisistä kärsiviin maihin Afrikassa.

Mustanmeren viljasopimuksen ansiosta yli 18 miljoonaa tonnia viljaa ja elintarvikkeita saatiin kuljetettua Ukrainasta maailmalle kesäkuun 2022 ja tammikuun 2023 välillä. Valtaosa (65 %) ukrainalaisesta vehnästä ja noin puolet maissista vietiin kehittyviin maihin.

Viljakuljetukset mahdollistavat myös sen, että Maailman ruokaohjelma WFP pystyy toimittamaan humanitaarista apua ruokakriisistä pahimmin kärsiviin maihin. Suomen tuella WFP ostaa Ukrainalta viljaa, jonka se myllää, tullaa ja kuljettaa eteenpäin esimerkiksi Afrikan sarven alueelle.

”WFP:n kautta Suomi tukee sekä Ukrainaa että ruokariisistä kärsiviä maita. Ukraina saa viljasta tarvitsemiaan tuloja ja viljapulasta sekä korkeista hinnoista kärsivät maat kipeästi tarvitsemaansa viljaa”, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Skinnari sanoo.

Mustanmeren viljasopimuksen toimeenpanolla on myös globaalia ruuan hintaa vakauttava vaikutus.

Suomi tuki Mustanmeren viljasopimuksen toimeenpanoa myös viime vuonna rahoittamalla viljakuljetusta Ukrainasta Somaliaan.

Lisätietoa

  • Lauratuulia Lehtinen, humanitaarisen avun ja politiikan yksikön päällikkö, ulkoministeriö, puh. +358 46 921 2030
  • Ulkoministeriön sähköpostiosoitteet ovat muotoa [email protected]