Maison Louis Carré avattiin virallisesti 29.9.2007

Arkkitehti Alvar Aalto suunnitteli Maison Louis Carrén ranskalaiselle taidegalleristi Louis Carrélle. Rakennus valmistui vuonna 1959. Kokonaistaideteoksena suunniteltuun rakennukseen kuuluivat myös sisätilat kalusteineen ja valaisimineen, sekä rakennusta ympäröivä puutarha. Maison Louis Carré, modernin arkkitehtuurin merkkiteos, on yksi Alvar Aallon huomattavimmista yksityistaloista ja ainoa hänen Ranskassa säilyneistä kohteistaan.

Suomen Kulttuurirahasto osti 2006 Maison Louis Carré -talon ja kauppa tehtiin Ranskaan perustetun Association Alvar Aalto en France- yhdistyksen lukuun, joka hallinnoi kiinteistöä ja vastaa sen toiminnasta.

Maison Louis Carré avattiin virallisesti juhlallisin menoin 26. syykuuta 2007. Association Alvar Aalto en France-yhdistyksen puheenjohtaja Paavo Lipponen avauspuheessaan alleviivasi päivän tärkeyttä niin Suomen ja Ranskan välisille kulttuurisuhteille, arkkitehtuurille kuin suurelle yleisölle. Louis Carrén kuoleman jälkeen 1977 talo on ollut ulkopuolisilta vierailta lähes täysin suljettu. Désormais, ce trésor n'est plus caché, sanoi Lipponen.

Talon historiaa ja arkkitehtuuria luonnehtii Markku Lahti, Alvar Aalto museon johtaja seuraavast





Historiaa

Merkittävä ranskalainen taidekauppias Louis Carré (1897-1977) hankki vuonna 1955 maa-alueen Bazoches-sur-Guyonnesta, joka sijaitsee noin 40 kilometriä Pariisista lounaaseen.  Seuraavana vuonna hän otti yhteyden Alvar Aaltoon ja pyysi tätä uuden talonsa suunnittelijaksi. Yhteyden välitti ruotsalainen taidekauppias Gösta Olson. Herrat tapasivat kesällä 1956 Venetsiassa, jossa Aalto oli valvomassa biennaalipaviljonkinsa pystyttämistä. Siitä alkoi heidän elinikäinen ystävyytensä.

Olga ja Louis Carré muuttivat uuteen taloonsa kesällä 1959.

Louis Carrén elinaikana talossa vierailivat hänen ystävänsä ja tärkeimmät asiakkaansa. Käynti Maison Carréssa kuului myös presidentti Urho Kekkosen virallisen valtiovierailun ohjelmaan 1962.

Louis Carrén kuoleman jälkeen talo on ollut ulkopuolisilta vierailta lähes täysin suljettu. Madame Olga Carré kuoli keväällä 2002 ja talon perivät hänen sisarensa ja tämän neljä lasta. Se laitettiin myyntiin saman vuoden syksyllä.

Talo on luokiteltu Ranskassa historiallisesti merkittäväksi suojelukohteeksi vuonna 1996.



Arkkitehtuuria

Maison Louis Carré on Alvar Aallon merkittävimpiä yksityistaloja. Villa Mairean tapaan se on residenssi, jossa yhdistyvät työ ja yksityiselämä. Talo sijaitsee n. kolmen hehtaarin suuruisella, etelään viettävällä tontilla. Alarinteen puolella on uima-allas ja sen huoltorakennus ja tontin sivulla autotalli.

Maison Louis Carré on valkoiseksi rapattu tiilirakennus, jonka pohjoista julkisivua hallitsee kahteen suuntaan viettävä loiva liuskekivikatto. Sisääntulo on sijoitettu kattojen leikkauspisteeseen ja vedetty sisään. Luonnonkivet ovat paikallista hiekkakiveä, jota on käytetty myös parinkymmenen kilometrin päässä sijaitsevassa Chartres`n katedraalissa.

Eteläfasadi on veistoksellinen ja sen suhteissa voi nähdä yhtäläisyyksiä mm. Muuratsalon koetaloon. Maison Louis Carré`ssa yhdistyy taitavien suomalaisten puuseppien työn jälki ranskalaishenkiseen kevyeen eleganssiin.

Talon pohjakaava on näennäisen selkeä ja solumainen, jossa eri toimintoja palvelevat huoneet on ryhmitelty keskellä sijaitsevan eteishallin ympärille. Korkean hallin vapaamuotoisen puukaton voi nähdä muistumana Viipurin kirjastosta. Tähän hengeltään lähes sakraaliin tilaan tulee niukahkosti päivänvaloa pääoven yläpuolisista ikkunoista. Eteishallin seinät ja lattia on tarkoitettu taideteosten esittelyyn.

Hallista johtavat leveät ”venetsialaiset” portaat alas olohuoneeseen. Sen seinänlevyisistä ikkunoista aukeaa laaja näkymä nurmikkoiselle piha-alueelle, jota reunustaa nykyisin tiheähkö metsikkö. Aallon arkkitehtuuri johdattaa vieraat taitavasti varjosta valoon, ylemmältä tasolta alemmalle rinteen luonnollista muotoa mukaillen. Talon julkisiin tiloihin kuuluvat myös olohuoneen vieressä sijaitseva kirjasto-työhuone ja etishallin taakse jäävä ruokailuhuone.

Yksityistilat ja vierashuone on sijoitettu omaan rauhaansa talon eteläosaan. Niiden sisäänkäynti on kätketty taitavasti eteishallia jakavien ”taideteosseinien” taakse. Taloudenhoitajien huoneet ovat toisessa kerroksessa.

Maison Louis Carré on Aallolle tyypillinen kokonaistaideteos. Monet pienet yksityiskohdat ja osa julkisten tilojen huonekaluista ja valaisimista on suunniteltu tätä taloa varten. Elissa Aallon käden jälki näkyy useassa kohdassa. Ja jälleen kerran Aallolle tyypilliseen tapaan piha-alue on ikään kuin sisätilan jatke: terassoidut rinteet luovat vaiheittaisen siirtymän alempana sijaitsevalle uima-altaalle ja siitä edelleen luonnontilaiseen metsään. Alkuvuosina talon seinustalla kasvoi pieni viinitarha!

Maison Louis Carrén asuinpinta-ala on n. 450 neliömetriä, josta toisessa kerroksessa sijaitsevien neljän huoneen osuus on 89 neliömetriä. Pohjakerroksen tilat ryhmittyvät solumaisesti isohkon eteishallin ympärille: olohuone, kirjasto-työhuone, ruokahuone, kolme makuuhuonetta, joista yhden yhteydessä on pieni sauna, sekä keittiötilat.

lisätietoja
www.maisonlouiscarre.fr
www.alvaraalto.fi
www.info-finlande.fr/aaltosite/