angle-left Kapellimestari Ernest Martinez-Izquierdolle Suomen valkoisen ruusun ritarimerkki

Kapellimestari Ernest Martinez-Izquierdolle Suomen valkoisen ruusun ritarimerkki

Espanjalaiselle kapellimestari Ernest Martinez-Izquierdolle on myönnetty Suomen valkoisen ruusun ritarikunnan ritarimerkki. Kunniamerkin luovutti suurlähettiläs Teemu Tanner Pariisissa 12. joulukuuta 2018.

Martinez-Izquierdo on ollut hyvin kiinteästi mukana suomalaisessa musiikkielämässä vuodesta 1995 lähtien, jolloin hän vieraili ensimmäisen kerran Helsinki Biennalessa johtamassa Sibelius-Akatemian orkesteria. Tämän jälkeen hän on johtanut lukuisia kertoja Avantia sekä Suomessa että ulkomailla. Hän on vieraillut mm. Radion sinfoniaorkesterin, Tampereen Kaupunginorkesterin, Turun Kaupunginorkesterin, Kymi Sinfoniettan sekä Lapin Kamariorkesterin johtajana.

Ernest Martinez-Izquierdo
Kuvassa vasemmalta oikealle: suurlähettiläs Teemu Tanner, Martinez-Izquierdon puoliso, kapellimestari Ernest Martinez-Izquierdo, säveltäjä Kaija Saariaho, sellisti Anssi Karttunen, Muriel Karttunen ja Ranskan Espanjan-suurlähettiläs Fernando Carderera.

Toimiessaan sekä Barcelonan että Pamplonan orkesterien ylikapellimestarina Martinez-Izquierdo johti eri puolilla Espanjaa kaikki Sibeliuksen sinfoniat, kutsui esityksiinsä lukuisia suomalaisia solisteja ja laulajia sekä ohjelmoi uutta suomalaista musiikkia konsertteihinsa.

Hän on toiminut sekä Kaija Saariahon että Magnus Lindbergin luottokapellimestarina ja johtanut heidän musiikkiaan mm. Ranskassa, Yhdysvalloissa ja Japanissa. Sellotaiteilija Anssi Karttunen on soittanut hänen solistinaan mm. Saariahon, Lindbergin, Schumannin, Tan Dunin ja Caplet’n konsertot.

Kunniamerkki on tunnustus Martinez-Izquierdon harvinaisesta uskollisuudesta suomalaista musiikkia kohtaan, jota hän on pyyteettömästi edistänyt vahvistaen näin laajemminkin Suomen maakuvaa maailmalla.

Ernest Martinez-Izquierdo asuu Pariisissa.

.