Designvuosi 2012 - Muotoilualan tapahtumia ja tulevaisuuden visioita

Vuosi maailman designpääkaupunkina tarkoittaa muotoilualan tapahtumia toisensa perään. Tärkeintä ei kuitenkaan ole kansainvälinen näkyvyys. Designin roolin tulisi kasvaa ennen kaikkea suomalaisen yhteiskunnan sisällä, sanoo World Design Capital Helsinki 2012 -hankkeen johtajaksi nimitetty Pekka Timonen. Jotta Helsinki olisi designkaupunki ilman titteliäkin.

Muotoiluvuoden teema on design osana elämää eli Embedded Design. Pyrkimyksenä on laajentaa design-käsitettä perinteisestä tavasta tarkastella esinemuotoilua. Design ei ole vain kauniita esineitä, taidetta taiteen vuoksi, vaan se liittyy arjen käytännöllisyyteen. Teemaan päädyttiin hakemusta varten tehtyjen haastattelujen avulla. Tuolloin kerättiin eri alan toimijoilta näkemyksiä muotoilun roolista yhteiskunnassa.

Vuoden tavoitteena, ja tittelin velvoitteenakin, on kehittää uutta ajattelua ja vireyttä elinkeinoelämään. Ja vielä sillä tavoin, että ihmiset itse pystyisivät osallistumaan ja olemaan tyytyväisiä ympäristössään tehtäviin ratkaisuihin.

”Designilla on suuri rooli paremman kaupungin ja yhteiskunnallisten ratkaisujen, yhteisöjen ja palvelujen kehittämisessä. Kestävien ja jokapäiväiseen käyttöön sopivien innovaatioiden, teknologioiden ja järjestelmien luomisessa”, sanoo Pekka Timonen.

Kiasma

Ja tästähän maailman designpääkaupunki -projektissa on kyse; kiinnitetään huomiota designin merkitykseen kaupunkialueiden suunnittelussa, taloudessa ja asukkaiden elämässä. Kansainvälinen muotoilujärjestö Icsid jakaa kunnianosoituksen kaupungeille, jotka ovat jo hyödyntäneet designia näillä osa-alueilla.

”Ei pelkkä palkinto, vaan eteenpäin vievä voima”

Mutta Helsingissä ei haluta ratsastaa pelkästään menneisyydellä. Ei riitä, että useimmissa suomalaiskodeissa Iittalat, Arabiat, Marimekot tai Aallot ovat arkikäytössä. Timosen mielestä Helsingin valituksi tuleminen ei ole pelkkä palkinto hyvin tehdystä työstä, vaan ennen kaikkea eteenpäin vievä voima. Muotoiluvuodesta tulisi ottaa kaikki irti. ”Tärkeää on se, minne ollaan menossa. Se ei ole pelkkä palkinto, vaan ennemminkin tunnustus kaupungille, joka uskottavasti ja rohkeasti pyrkii jonnekin.”

Kyseessä onkin enemmän kuin vuosi. Paitsi että nimityksen vuoksi saadaan kansainvälistä näkyvyyttä ja suomalaisia tekijöitä esiin, on vuosi 2012 tärkeä ennen kaikkea maan rajojen sisällä. Vuosi antaa ponnahduslaudan sille, että muotoilu huomioidaan entistä paremmin kaupunkisuunnittelussa ja se saa jalansijaa erilaisissa kaupungin kehittämishankkeissa.

Muotoiluvuoden vaikutusten toivotaan näkyvän tulevaisuudessa. Niin, että Helsinki olisi designkaupunki ilman titteliäkin. ”Kaikki tekeminen ja designin huomioon ottaminen ratkaisuissa tähtää siihen, että sillä on pitkäaikainen vaikutus. Vaikka lippu lasketaan vuoden jälkeen alas, pyrimme siihen, että meidät tunnistettaisiin edelläkävijäksi ja merkittäväksi designkeskukseksi jatkossakin”, Timonen sanoo.

Liikkuvaa junaa juostaan kiinni

Mutta mitä muuta vuosi tuo tullessaan, paitsi tulevaisuuteen tähtääviä tavoitteita? Toki jo nyt tiedetään jotain. Designvuosi starttaa Helsingin Senaatintorilla pidettävillä uudenvuoden juhlilla, jotka mahdollisesti laajenevat tammikuussa avajaisviikoksi. Avajaisia on hahmoteltu Helsingin keskustaan Finlandia-talon, uuden Musiikkitalon ja Kiasman ympärille. Niin ikään Finlandia-talolle on suunniteltu myös kansainvälistä Embedded Design -konferenssia, jossa pohditaan designin roolia Helsingin hengessä.

Yksi vuoden kohokohdista on tapahtuma, joka kerää tuhat kansainvälisesti tunnettua suunnittelijaa Helsingissä pidettäviin työpajoihin ratkomaan muotoiluun liittyviä ongelmia. Eikä olisi juhlavuotta ilman aiheeseen liittyviä näyttelyjä. Yksi näistä on WDC-kaupunkien ohjelmaan kuuluva Design Casa -näyttely, jossa merkittävät muotoilukaupungit esittelevät osaamistaan.

Design on vuoden aikana esillä myös monissa museoissa, esimerkiksi Espoon taidemuseo Emmassa ja Lahden taidemuseossa, perinteisillä Helsinki Design -viikoilla ja Lahti Biennale 2012 -tapahtumassa, Finnish Design Slam -tapahtumassa sekä lukuisilla huonekalu-, sisustus- ja designmessuilla.

Oman lisänsä ohjelmaan antavat vuosittain järjestettävät sekä uudet kulttuuritapahtumat ja festivaalit. Vuoden lopettaa seremonia, jossa Helsinki luovuttaa tittelinsä vuoden 2014 maailman designpääkaupungiksi valitulle kaupungille.

Se myös on varmaa, ettei ohjelma keskity pelkästään Helsinkiin ja sen keskustaan. Kun on kyseessä pääkaupunkiseudun ja Lahden yhteinen hanke, tapahtumat levittäytyvät laajalle. Designvuosi rikkoo myös aikarajat. Vuotta promoavia tapahtumia järjestetään jo ennen vuotta 2012. Eikä pelkästään Suomessa, vaan ulkomaillakin. ”Taustalla on Helsinki-satelliitti -idea. Mennään muuallekin, eikä vain esittelemään vaan myös tekemään asioita yhdessä muiden kanssa”, Timonen sanoo.

WDC logo

 

 

 

FAKTAT

  • Kansainvälinen muotoilujärjestö Icsid valitsi Helsingin vuoden 2012 designpääkaupungiksi 25. marraskuuta 2009.
  • Nimitystä tavoitteli yhteensä 46 kaupunkia 27:sta maasta. Hollannin Eindhoven jäi kisassa toiseksi.
  •  Designpääkaupunki valitaan joka toinen vuosi. Ennen Helsinkiä nimityksen ovat saaneet Torino vuonna 2008 ja Soul, joka on tämän vuoden designpääkaupunki.
  •  Designvuosi on Helsingin, Espoon, Vantaan, Kauniaisten ja Lahden yhteishanke. Kaupunkien lisäksi valtio ja korkeakoulut ovat olleet mukana hankkeessa hakuvaiheesta saakka.
  • Vuodelle on budjetoitu 15 miljoonaa euroa. Tästä 6 miljoonaa tulee kaupungeilta, 5 miljoonaa eri ministeriöiltä ja loput yrityksiltä, yhdistyksiltä ja sponsoreilta.

Teksti: Ann-Mari Huhtanen
Kirjoittaja on 26-vuotias helsinkiläinen toimittaja, joka työskentelee tällä hetkellä Ylioppilaslehdessä.

LÄHTEET: www.wdc2012helsinki.fi(Linkki toiselle web-sivustolle.), Helsingin kaupungin tiedotteet

kulttuuri