Valtiosihteeri Matti Anttonen: Suomi ja Viro ovat hyvä esimerkki EU:n tuomista hyödyistä

Suomi ja Viro tarjoavat Euroopan Unionissa erinomaisen esimerkin siitä, miten tavaroiden ja ihmisten vapaa liikkuvuus vahvistaa taloutta. Näin totesi Suomen ulkoministeriön valtiosihteeri Matti Anttonen Helsingissä parhaillaan käynnissä olevilla suurlähettiläspäivillä.

Suomen ulkomaanedustustojen päälliköt kokoontuvat vuosittaiseen kokoukseen Helsinkiin 27.-31. elokuuta. Suurlähettiläspäivillä valtiojohto tekee vuosittaisen ajankohtaiskatsauksen, ja käsittelee keskeisiä ulko- ja turvallisuuspolitiikan kysymyksiä.

Ulkoministeri Timo Soini korosti kahdenvälisten suhteiden tärkeyttä.

Useissa puheenvuoroissa, mukaan lukien presidentti Sauli Niinistö, korostettiin Euroopan vahvistamisen merkitystä. Suomi valmistautuu parhaillaan EU-puheenjohtajuuskauteensa.

Vapaa liikkuvuus on luonut puitteet Viron ja Suomen suhteiden tiivistämiselle

Valtiosihteeri Matti Anttonen totesi puheenvuorossaan, että tärkeimmät kumppanit löytyvät läheltä – vaikka Afrikan ja muiden kaukaisempien maiden poliittinen ja taloudellinen merkitys Suomelle kasvaa.

Valtiosihteeri Matti Anttonen kehui Suomen ja Viron suhteita.

Anttosen Viron ja Suomen suhteita koskeva osuus kokonaisuudessaan:

”Diplomaattiurani ensimmäinen käynti Virossa tapahtui yhdessä silloisen päällikköni Heikki Talvitien kanssa. Viisuminantomme Tallinnassa oli kasvanut ja tarvitsimme uudet tilat. Kiertelimme useissa osoitteissa Tallinnan keskustassa ja pääsimme katsomaan myös nykyisen suurlähetystömme rakennusta, joka oli tuolloin vähemmän edustavassa kunnossa.

Kuluneen kolmenkymmenen vuoden kuluessa Viro on kehittynyt tavalla, jota tuskin kukaan uskalsi ennustaa. Päätösten rohkeus ja varma suunta läntiseen integraation on tuottanut tulosta.

Suomen ja Viron välinen suhde on merkittävä osa tätä tarinaa. Tallinnan liikenteen ansiosta Helsingistä on tullut Euroopan vilkkain matkustajasatama ja Virosta suurin suomalaisten ulkomaanmatkakohde. Virolaiset ovat suurin ulkomainen työntekijäryhmä Suomessa. Ulkomailla opiskelevien nuorten joukossa Virosta on tullut kolmanneksi suosituin kohdemaa. Suomi on Viron tärkein ulkomaankauppakumppani. Vienti Viroon on reilu puolet viennistämme Venäjälle. Melkoinen saavutus, sillä Venäjä on sentään euroissa mitattuna 60 kertaa Viron suuruinen talous ja naapuri, jonka markkinat kiinnostavat suomalaisyrityksiä.

Jos joku epäilee tavaroiden, palveluiden, työvoiman ja pääomien vapaan liikkumisen merkitystä taloudelliselle kanssakäymiselle, niin tässä on oiva argumentti tuohon keskusteluun. Ilman EU-jäsenyyttä ja sen luomia yhteisiä sääntöjä Suomen ja Viron yhteistyön intensiteetti olisi merkittävästi vähäisempää. Pelkkä maantiede ja talouksien koko ei ratkaise. “

Lue lisäksi: